Отровни риби заливат кръчмите на морето

Снимка: Фейсбук Майстор готвач показва скатова риба, хит за туристите.

Отровни морски котки и лисици са новият хит за летовниците по кръчмите на морето. Известните като рина и ватос морски обитатели са в пъти по-евтини от калкана и минават за негов заместител, обясниха морски вълци пред „Телеграф“.

Напоследък в мрежите попадат по над 20 парчета и от двата вида.

Само преди няколко дни между Каварна и Балчик кораб изтеглил няколко тона ватос. Котките и лисиците попадат веднага в кухните на заведенията по морето, тъй като много приличат на калкана. Естествено, цената им е драстично по-ниска от тази на калкана и е по джоба и на нискобюджетния турист. Рибите са известни като „калкан за бедни“. Затова и са предпочитани от по-бедните българи, докато паралиите ги гледат презрително и си поръчват калкан. „Преди сме изхвърляли с тонове морски котки. Продадеш една Шкода калкан, изхвърлиш 5-6 Шкоди морски котки. Матрапазите обаче изкупуват скатовете на безценица - по 5 лева парчето независимо колко е голямо. Като имате предвид, че котката може да стигне и над 20 кг“, разказват морски вълци от Добруджанското море. Порция приготвена морска котка или лисица се предлага по 7-10 лева по морето. В София, където пък хептен си нямат понятие от риби, обаче се продава двойно, твърди източникът на „Телеграф“.

От двата ската по-опасен е морската котка. Подобен е на калкана, но е със сив цвят и няма копчета. В основата на опашката си има костен израстък, подобен на шип, който е заострен като връх на копие. С този шип може да създаде проблем от типа на убождане, при което да нанесе разкъсвания и да вкара в тялото на човека отрова. При такъв инцидент се получава схващане или обилни кръвоизливи според мястото, където е убоден човекът. Върху каменните брегове край Каварна могат да се видят морски лисици, които са се излегнали и дебнат жертвите си. Макар и по-малко опасен, ватосът има такава опашка, че може да разбие и изпочупи всичко, до което стигне с нея. По-вкусни са женските ватоси, твърдят познавачи. Те се приготвят като калкана - без предварителна обработка.

Подобни статии