Отварят Чинията за туристи

Паметникът на Бузлуджа може да е готов още догодина

Председателят на фондация "Проект Бузлуджа" арх. Дора Иванова

Отварянето на паметника за посетители е възможно още догодина. Това съобщи председателят на фондация "Проект Бузлуджа" арх. Дора Иванова, цитирана от dir.bg.

За целта трябва да бъдат почистени и обезопасени подовете, таваните и стените на сградата, така че да не се разпадат. Големият покрив да бъде обезопасен, което може да стане сравнително бързо и да започне напролет.

Според изчисленията на архитектката около 50 хиляди души на година посещават "чинията". "С анкети сме попитали тези хора дали искат да влязат в сградата на паметника. Всички казват, че искат да влязат, да платят входна такса, да разгледат и научат повече за мястото. Нашата цел е да направим това възможно. Да направим така, че паметникът да е отворен за посетители и тези входни такси да помагат за опазването му", казва тя.

„Идват търсачи на силни усещания, индивидуални туристи, които планират сами разходката си в България, като си наемат коли от София или Варна. Това са хора, които се интересуват от история, от по-различни обекти, които туроператорите не показват на туристите", разказва Мелиха Неби, съсобственик на разположения наблизо хотел "Еделвайс". Най-много от гостите им са от Германия. Но интерес има от целия свят - хора пристигат от Индонезия, Китай, Япония, Румъния, Чехия, Полша, Израел.

"Съвсем друг е етапът на опазване на паметника – нов покрив, укрепване, консервационни дейности. За да стане не просто обект, който може да бъде посетен, а място за различни събития, функционален и иновативен обект, който да привлича интерес и финансиране, да работи устойчиво във времето", обяснява арх. Иванова. "Първата дейност, която направихме тази есен, беше да стабилизираме мозайките от външния кръг – с реставратори от Националната художествена академия и от Техническия университет в Мюнхен", допълва тя. Специалистите проверяват всяко камъче и всеки елемент в мозайките, стабилизират ги, за да може да бъдат запазени. След това започва изграждането на навеса, който ще пази мозайките от вятър и сняг през зимата. За реставрирането на мозайките се разчита на пари от т. нар. осиновители. "Осиновителите" на мозайки предоставиха средства за обработването и стабилизирането им, както и за изграждането на защитния навес около външния мозаечен кръг. Чрез парите бяха финансирани доброволческите акции. "Осиновителите" не получават мозайките, но знаят, че те са хората, запазили това изкуство за бъдещите поколения", обяснява арх. Иванова.

За новите дейности, които започват през пролетта, екипът на проекта ще търси ново финансиране.

Подобни статии