P40 с най-красивия дисплей в света

Проверсията се хвали с 50-кратен зуум без шум

Huawei P40 Pro

Епидемия от коронавирус, търговска война със САЩ – сякаш нищо от това не се случва на китайската компания „Хуауей“ (Huawei). Тя продължава своя технологична инвазия, а само преди дни показа новата си флагманска серия телефони Пе 40 (P40).

Семейството включва три модела с 5G възможности от най-висок клас – Huawei P40, Huawei P40 Pro и Huawei P40 Pro Plus. Тези три апарата предлагат функции, с които ще конкурират устройства като „Самсунг Галакси Ес 20“ (Samsung Galaxy S20), „Гугъл Пиксел 4“ (Google Pixel 4), както и предстоящите „Айфон 12“ (iPhone 12) и „Уан Плюс 8 (OnePlus 8). Така или иначе новите телефони на „Хуауей“ вече отстъпват на конкуренцията по отношение на софтуера. При тях все още липсват Ю тюб, вграденият Фейсбук, магазинът с приложения „Плей Стор“ (Play Store) и ред други благини, собственост на Гугъл. Азиатците обаче се опитват да заобиколят технологичната „карантина“ , като успоредно с това предложат свои алтернативи. Една от тях е собственият магазин с приложения, където вече има почти всичко. Иначе що касае останалите компоненти телефоните почти нямат забележки.
Разбира се, звездата тази пролет е „Хуауей Пе 40 Про“ (Huawei P40 Pro). На пръв прочит смартфонът осигурява превъзходно изживяване с камерата, нов ОЛЕД екран с бързина на опресняване на картината от 90Hz. Първото обаче, което бие на очи, е дизайнът. Производителят доказва, че може да прави красиви телефони с нюх към детайла. За това говори извитият 6,58-инчов екран във формата на вълна, който сякаш е едно цяло с алуминиевата рамка - досущ море и бряг. Експерти наричат този дисплей „преливник“, тъй като е извит от всичките четири страни и просто се влива в рамката. Цветовете, които са избрани, само подсилват това природно усещане. Смартфонът идва с три стъклени гланц варианта в морскосиньо, черно и леденобяло. Но от компанията обещават да включат още два модни цвята в играта - сребърен и кайсиево злато, изработени от модното матирано стъкло.
Дисплеят предлага резолюция от 1200 x 2,640 пиксела. Максималната му яркост се движи около 425 и 530 нита. Панелът може да се похвали с реалистично предаване на контраста и цветовете, които влизат в най-високия динамичен диапазон HDR10. Доста смело върху дисплея е изрязан отвор във формата на елипса. В нея са кацнали предната селфи камера от 32 мегапиксела и куп сензори – за околна светлина, за боке ефект, инфрачервен рефлектор за разпознаване на лица, автофокус. Целият този фотохардуер помага да се записват супер ясни селфи-видеа само с предната камера в 4K качество. Предната двуцевка е способна още да разпознава различни жестове, за мащабиране, скролване, снимане, без човек да докосва екрана. Нещо напълно в унисон с мерките срещу коронавируса, който може да превърне дисплея ни в развъдник на болестта.
Няма риск да се загнездят микроорганизми и в дупчиците на слушалката, тъй като тя тук просто липсва. За да чуваме отсрещната страна при телефонен разговор, се използва вибрационна технология, вложена в дисплея. Нещото, което обаче трябва да докоснем, е оптичният скенер за пръстови отпечатъци. Той е с по-голяма повърхност и отключва телефона с 30% по-бързо от досегашните флагмани на „Хуауей“.
Отзад новата гама от телефони не изглежда коренно различно от своите предшественици. Основната отлика е, че масивът от камери е малко по-голям, като всички лещи са разположени в един голям правоъгълен блок. Въпреки че ръбовете му са заоблени, той все пак повдига телефона като вулканче, ако го поставим на равна повърхност. Впечатлението за напиращата мощ тук не е измамно, тъй като всяка от камерите (съответно те са три при модела P40, четири в P40 Pro и пет при P40 Pro+) разполагат с фотосензори с по-висока разделителна способност, нови цветни филтри и подобрени обективи „Лайка“. Конкретно смартфонът Huawei P40 Pro на гърба си има 50-мегапикселова (MP) основна камера. Под нея е строен 40MP ултраширокоъгълен стрелец, способен да снима 4К видео и на забавен каданс. Третата камера е телефото (12MP), но може да видите само една малка леща от края на перископа й. Причината е, че целият набор от лещи е побран перпендикулярно в корпуса чрез хитра система за пречупване на светлината. С нейна помощ смартфонът приближава далечни обекти с 5x оптично увеличение, 10x хибридно и 50x цифрово увеличение. От компанията изтъкват като новост филтър, който сваля нивото на шума при зуум.
Друга интересна функция позволява при приближаване да се открои само звукът на желания от нас обект – музика, разговор.
Четвъртата камера е ToF за измерване дълбочината на кадъра и служи за създаване на „боке“ ефект на професионално ниво.
Фотохардуерът е комбиниран още с подобрен изкуствен интелект, който разпознава до 1500 различни сцени.
Флагманите от серията Huawei P40 се захранват от чипсета Kirin 990 5G, който осигурява светкавична връзка към новия вид 5G мрежи.
Батерията на Huawei P40 Pro е с капацитет от 4200 mAh и може да се зарежда безжично, а после да отдава енергията си на други устройства.
Супертелефонът ще се продава при цени, започващи от 1900 лева.
За хората с по-плитки джобове бяха пуснати и две бюджетни версии - „Хуауей П40 лайт (Huawei P40 lite) и P40 Lite E. За 400-500 лева те предлагат страхотни камери, издръжливи батерии и бързи 12-нанометрични процесори.
Базовият модел Хуауей P40 се очаква у нас при цени около 1600 лева. Той има по-малък екран (6,1 инча), камерата му е тройна, но също толкова добра, предлагаща 3-кратно оптично приближение. Добрата новина е, че под капака тупти същият върхов 5G процесор, осигуряващ невероятна скорост и светкавична връзка. С негова помощ могат да се гледат онлайн филми в 4К резолюция. Що се отнася до RAM, всички нови смартфони (без лайт версиите) имат до 8GB, въпреки че основният Huawei P40 е с 6GB.
През лятото на пазара се очаква P40 Pro Plus. Той ще има керамична задна част, за която се твърди, че е по-устойчива на надраскване. Смартфонът ще има и една телефотокамера в повече и ще се търгува над 2600 лева.

Подобни статии