Падна митът за "лошите" машини: Пълно съвпадение при контролното броене в чужбина

Пълно съвпадение на резултатите между данните от машините и контролното преброяване на разписките в секциите в чужбина. Това докладва на заседанието на ЦИК шефката на комисията Камелия Нейкова.

В деня на вота ЦИК реши, че ще преброи разписките в 39 секции зад граница, както и в 1343 секции в страната, които бяха определени на случаен принцип. Анализът на тези у нас още не е готов, но за секциите зад граница данните вече са обработени.

Така се оказва,че от 39 секции в чужбина, само 30 са направили контролно преброяване на разписките от машините. По думите на Нейкова има съвпадение на всички данни, с изключение на 4 секции, където има разлика с 1-2 повече или по-малко. Става дума за секции.я в Лондон, Хага, Харлем, Чорлу. Според Нейкова обаче е възможно това да е техническа грешка при въвеждането на данните в протоколите.

В резултат от ЦИК решиха, когато оригиналните документи от тези секции пристигнат в комисията, тя да направи ново контролно преброяване, за да установи има ли наистина разлика и от къде идват те, ако има такива. При този случай ИТ специалистите към ЦИК пък ще трябва да дадат становище и анализ на какво се дължи това.

По време на заседанието не стана ясно пък защо останалите 9 секции не са извършили контролно преброявани и дали им е била направена забележка от ЦИК, затова,че не са изпълнили нейно решение и разпореждане.

Подобни статии