Паяците в София се прецакали заради коронакризата, на минус са с 622 хил. лв.

Софиянци са платили да освободят колата си от скоба или наказателен паркинг 622 хил. лв. по-малко за първите шест месеца на годината в сравнение със същия период на 2019 г. Скобите и паяците се оказаха също губещи от коронакризата, показва втората актуализацията на бюджета на София, внесена в Общинския съвет за обсъждане.

Загубите идват от неработещите зони за платено паркиране по време на извънредното положение у нас. Синя и зелена зона останаха освободени от такса месец и 22 дни. За първата половина на годината се наблюдава драстичен спад от 43,25% от продажба на талони за почасово паркиране и пускане на смс-и. В това перо загубите достигат 2,2 млн. лв.

Транспортът в столицата се оказва най-засегнат от коронакризата.

Реализираните приходи към 30 юни от продажба на превозни документи за градския транспорт са намалели спрямо същия период на 2019 г., с 13 641 063 лв. Метрото също губи над 6 млн. лв. от продажба на превозни документи за първите шест месеца на годината. Общо пътуванията са намалели с 53 832 788 броя.

Именно заради тези цифри във втората актуализация на финансовата рамка на града се предлага към транспорта да бъдат насочени 4 млн. лв. допълнително.

Общината започва да харчи и парите, отпуснати от правителството за строителство на детски градини и ясли. В капиталовата програма за тази година се залага строителството на три нови сгради на детски градини в районите "Люлин", "Витоша" и "Възраждане". С парите от държавата общината ще продължи и работата по 8 други детски градини, чието изпълнение бе поставено под въпрос.

1,2 млн. лв. ще бъдат вложени в улично осветление и маркировка.

Подобни статии

 • От 4 януари плащаме за зелена зона в София и в събота

  От 4 януари плащаме за зелена зона в София и в събота

  От 4 януари ще плащаме за “зелена зона” в София и в съботните дни. Платеното паркиране ще се таксува от 10.00 до 18.00 часа, припомниха от Центъра за градска мобилност. “Синята зона” също ще е активна в събота и тя ще работи в същия часови интервал. От следващата година ще се промени и режимът на почасово платено паркиране в “зелена зона” в работните дни от 8.30 до 19.30 часа.

  382
 • Няма да увеличаваме местните данъци и такси през 2021 г., обеща кметът Фандъкова

  Няма да увеличаваме местните данъци и такси през 2021 г., обеща кметът Фандъкова

  Готовият проект за бюджета на Столична община за 2021 г. ще бъде представен в първите дни на новата година. Това каза пред журналисти кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, която участва в проверка на изграждането на сградата, в която ще се помещава суперкомпютъра на територията на София Тех парк.

  456
 • 3 г. уседналост дават предимство за детска градина

  3 г. уседналост дават предимство за детска градина

  Постоянен адрес в София от повече от три години ще носи 4 точки при кандидатстване в ясла и детска градина в София. Това предвижда Наредбата за прием на деца в общинските ясли, градини и в подготвителните групи в София, която беше окончателно приета от Столичния общински съвет вчера.

  242