Паметници на културата плашат да рухнат в Северозапада

Туристическата спалня и дизеловата централа във Видин застрашават пешеходци

Дървета пораснаха на зида на Баба Вида

Паметници на културата и исторически сгради застрашават да рухнат върху минувачи в града олицетворение на Северозападна България - Видин.

На територията на Видинска община има не една и две потенциално опасни сгради. Сред тях повечето са паметници на културата – каквато е над 100-годишната сграда на полуразрушената Синагога. Сградата е оградена, но на практика е достъпна, защото на места оградната мрежа е срязана и всеки може да влезе в нея. Няма покрив, стълбищата са необезопасени, няма стени, прозорци и покрив  и ако деца играят там, има реална опасност да се наранят. Сградата е прехвърлена за стопанисване и управление под условия на Община Видин от организация „Шалом”. За щастие съвсем наскоро там стартира дългоочакваният ремонт за превръщането на сградата в културен център на името на Жул Паскин.

И ако за Синагогата предстоят слънчеви дни, то не така стои въпросът с други опасни за пешеходците стари сгради частна собственост в центъра на Видин, които са реституирани и от години се рушат. Някои от сградите са строени 20-те и 30-те години на 20-и век и вече плачат за ремонт. От тях периодично падат мазилка, тухли или различни орнаменти, които са опасни за преминаващите пешеходци. По-голямата част от сградите са частна собственост и са оставени на произвола на съдбата, а собствениците им нямат възможност да ги поддържат. Повечето от опасните сгради имат неограничен достъп и деца играят в тях. При лошо време от сградите падат части и могат да доведат до нещастни случаи.

Лятното кино в дунавския парк бе част от централния киносалон, собственост на видинското читалище „Цвят". Преди повече от десетина години то бе отдадено под наем на частна фирма, която превърна киносалона, разположен на централния видински площад „Бдинци", в частна дискотека, а летният киносалон бе изоставен на произвола на съдбата. Днес теренът е превърнат в склад за строителни материали, а сградният фонд се руши и създава опасност за преминаващите. От години собствеността на киното е обект на съдебни дела между ръководството на читалище „Цвят” и частна фирма, която приватизира преди време всички киносалони във Видин.   

Над 20 са сградите, паметници на културата, във Видин, които се рушат. Емблематични за града са Старата поща, Дизеловата електроцентрала,  Туристическата спалня. Паметниците с национално значение  - Телеграф Капия, част от укрепителната система на Видин и Венецианският склад, от години са затворени, рушат се и стоят заключени. Причината - наличие на частни собственици. Дизеловата централа е построена през 1925 г. Преди години стартира подписка за превръщането й в културен център, но дотук няма нищо и тя продължава да се руши и е опасна. Туристическата спалня, за съжаление  частна собственост, на същата улица е опасна за всички, които преминават покрай нея. Отдавна занемарената сграда сега е свърталище на клошари.

Поща

Не по-различна е картината на Старата поща, намираща се в идеалния център на Видин. Сменяла многократно собствеността и накрая останала като залог на българска банка, тя се руши, след като преди повече от 15 години основите й бяха подкопани от строеж на друга сграда в близост. Оставена на произвола на съдбата от десетки години, сега сградата е свърталище на клошари, бездомни кучета и котки и потънала в бурени. Понеже това са апетитни терени с добра локация, видинчани смятат, че собствениците им чакат да се срутят с времето, че да могат да построят нещо ново на тяхно място. Така заради неуредици между собствениците и общината едни от най-емблематичните сгради във Видин са в окаяно състояние, без надежда, че нещата ще се подобрят.

Дори крепостта „Баба Вида”, която също е между символите на града, има нужда от ремонт – на покрива й растат дървета, а на места зидовете се ронят. По думите на музейни работници е нужно спешно извършването на консервационни и ремонтни дейности в крепостта. По думите им мащабни консервационни дейности не са извършвани повече от 60 г. Финансови възможности сами да извършват поддръжката на крепостта в музея нямат. Приходите от билети и посещения на туристическите обекти във Видин годишно възлизат на малко над 100 000 лева, които не са достатъчни за ремонтни дейности и поддръжка.

Мемориалът на жертвите на комунизма се руши

Деветнадесет години след откриването във Видин  на един от малкото в страната паметници на жертвите на комунизма той се руши и стои заключен. Изграден в центъра на Видин пред сградата на Областната администрация, напълно занемареният паметник всеки ден посреща стотици туристи – българи и чужденци,  които не крият почудата и възмущението си от състоянието му. Сградата отвън е с паднала мазилка и тухли, а вътре е потънала в мухъл и влага, ронещи се стени и нечетящи се надписи с имената на зверски убитите без съд и присъда от комунистическата власт през 1944-1945 г. 43-ма жители на региона, сред  които и свещеници. Проектът е на арх. Станчо Веков и представлява параклис с няколко полукупола и един малък централен купол. Изграждането на мемориала е финансирано от Български демократически форум. Проверка на „Телеграф“ показа, че състоянието на паметника е функция от неуредения му статут. От община Видин неофициално твърдят, че за мемориала няма никаква документация, което на практика го прави паметник „извън закона”. По тази причина той няма ясен собственик и следователно никой не се грижи за него.

Подобни статии