Паметник на Никола Манев събира почитателите му в Чирпан

Снимка: Георги Иванов Вдясно е авторът на паметника Владимир Кондарев.

Монументален паметник на големия живописец Никола Манев се монтира на площад в Чирпан на 22 септември и ще събере почитателите на изкуството му.

Отлятата от месинг скулптура е дело на художника Владимир Кондарев, директор на художествена галерия „Георги Данчов-Зографина“. До нейната изработка се стигна, след като чирпанлии отказаха да използват първоначалната работа на Георги Чапкънов–Чапа, на която Манев бе представен до кръста с палитра и четка в ръка, и тя замина за Пазарджик.

Мястото, където се издига паметникът, е в близост до монументалната фигура на любимия му поет Пейо Яворов в градския парк. Очаква се скоро в този район да се появи още една скулптура – на поета Димитър Данаилов-Моряка, който десетилетия наред до трагичната си смърт е бил уредник на Яворовия дом музей.

Изборът на мястото не е случаен, то ще събере в своеобразен слънчев кръг три изключително големи не само за Чирпан, а и за цяла България творци: Яворов, Моряка и Манев. Урната с праха на починалия в Париж живописец е положена в двора на дарената от него възрожденска къща, в чийто двор, съседен на Яворовия, почти две десетилетия Никола Манев организираше и провеждаше фестивали под мотото „Обичам те, Чирпане“.

Сред гостувалите на сцената там са били Лили Иванова, Йълдъз Ибрахимова,Иво Папазов-Ибряма , семейството виртуози Ошавкови и още много други изпълнители – легенди, с които домакинът беше приятел.

Подобни статии