Пандемията навлиза и в нощните кошмари на хората

Финландски специалисти, изучаващи съня, установиха че пандемията от Ковид-19 нахлува и в кошмарите на хората, предава ДПА.

Стотици доброволци споделили сънищата си на екипа на Ану-Катрина Песонен от университета в Хелзинки. Сюжетите им в повечето случаи били свързани с пандемията - изгубени паспорти, затворени граници, претъпкани с хора обществени места и внезапна смърт най-често спохождали анкетираните.

Ръкостискането и прегръдката също давали повод за кошмари.Сънуващите ги възприемали в унеса си като престъпление, предвид правилата за социално дистанциране.

"Обикновено сънищата са нещо много лично, коментира Ану-Катрина Песонен. Но когато заобикалящият ни свят се променя толкова бързо и за толкова кратко време, много хора споделят едни и същи асоциации.".

Екипът й използвал специален алгоритъм, за да групира най-важните теми в отделните категории. Една трета от тях били тясно свързани с пандемията. Проучването анализирало и резюмета на сънища на други 4000 финландци. При повече от една четвърт от тях се наблюдавали по-чести кошмари, в сравнение с периода преди настъпването на пандемията. А една трета от респондентите се събуждали по-често през нощта.

При все това над половината от анкетираните доверили, че сънят им станал по-продължителен, благодарение на факта, че повечето от тях работели дистанционно.

Подобни статии