Пандемията от ковид: най-важното през последната седмица

Европейската комисия предложи ковид сертификатите да важат девет месеца от датата на първоначално издаване, когато се използват за пътуване в ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ. Комисията препоръчва носителите на валиден сертификат да пътуват в ЕС без допълнителни ограничения като поставяне под карантина или изследване.

За хората без сертификат за ваксиниране или преболедуване, или с изтекъл и неподновен сертификат, се предвижда при необходимост да бъдат изследвани - преди или след пътуването. Предлага се държавите от ЕС да дават предимство за реимунизация на хората, валидността на чиито сертификати изтича. По въпроса за сертификатите и допълнителните дози ваксина ЕК отчита, че засега не може да се предположи с колко ще бъде удължена валидността на документа след реимунизация.

Лекарственият регулатор на Европейския съюз разреши вчера прилагането на ваксината срещу ковид на компанията "Пфайзер" при деца на възраст между 5 и 11 години. По този начин се проправя пътят за ваксинирането на милиони ученици от малките класове в момент, когато континентът е залят от нова коронавирусна вълна. След като е проучила действието на ваксината при повече от 2000 деца, Европейската агенция по лекарствата каза, че тя е с ефикасност от около 90 процента за предотвратяване на ковид със симптоми. Според лекарствения регулатор най-честите странични ефекти са болка на мястото на инжектирането, главоболие, мускулна болка и втрисане. Лекарственият регулатор на ЕС заяви, че двете дози от ваксината трябва да бъдат поставяни на децата в интервал от три седмици.

Демонстрация срещу наложените от правителството на НИДЕРЛАНДИЯ ограничения за справяне с коронавируса прерасна в насилие в петък вечерта и полицията откри огън срещу вилнеещите демонстранти, които запалиха пожари и хвърляха камъни и бомбички по полицаите. Петима души бяха улучени от куршуми и в момента тече разследване, което да установи дали те са били изстреляни от полицията. Двама души бяха осъдени на по 5 месеца затвор заради участието си в размириците. Нидерландският премиер Марк Рюте реагира остро срещу безредиците и насилието, в което прераснаха протестите против ковид мерките и нарече участниците в размириците "идиоти". "Това беше откровено насилие, прикрито под формата на протест", каза Рюте. В Нидерландия имаше три поредни нощи на насилие, най-бурната от които бе в петък в Ротердам, когато бяха арестувани над 100 души.

АВСТРИЯ влезе в понеделник в триседмичен локдаун. Страната е обхваната от четвърта вълна на заразата. Седмичната заболеваемост достигна 1100 нови случая на зараза на 100 000 жители, а в събота бяха регистрирани близо 14 000 новозаразени. Леглата в интензивните отделения са запълнени почти на нивата от пика по време на третата вълна. Правителството се надява, че локдаунът ще е жизненоважна спирачка за разпространението на пандемията. На гражданите се разрешава да напускат домовете си само за да ходят на работа, да пазаруват стоки от първа необходимост или да спортуват. Повечето магазини и ресторанти могат да продават храна само за вкъщи, културните събития са спрени, а големи спортни прояви се провеждат без публика. Училищата обаче остават отворени, а на родителите се дава свобода да решават, дали децата им да ги посещават, или не.

ЧЕХИЯ и СЛОВАКИЯ забраниха достъпа на неваксинираните до заведения и услуги, след като бързо нарастване на случаите на болни от КОВИД-19 напълни отделенията за интензивно лечение в болниците, а повечето от сериозно болните се оказват неваксинирани. Чешкото правителство изпрати военни да помагат в претоварени болници - където в отделения за интензивни грижи се лекуват над 700 души. Новите мерки в Чехия позволяват само на хора, които са ваксинирани или са се възстановили от КОВИД-19 през последните шест месеца, да посещават ресторанти, хотели, услуги или обществени събития. В голяма част от Словакия правителството нареди на ресторантите да предлагат само храна за вкъщи и ограничи достъпа до услуги за неваксинираните.

ГЕРМАНИЯ премина вчера мрачния праг от 100 хиляди смъртни случая, свързани с новия коронавирус. "Вероятно до края на зимата, както понякога се казва цинично, почти всички ще бъдат ваксинирани, излекувани или мъртви" заради разпространението на "много, много заразния" вариант Делта, каза министърът на здравеопазването Йенс Шпан. Той призова за пореден път германците "спешно" да се ваксинират. Германия, особено южните и източните й райони, е силно засегната от нова вълна на заразата. Експерти и високопоставени политици отдават това най-вече на процента ваксинирани (68 на сто), който е сред най-ниските в Западна Европа.

Правителството на Джо Байдън обяви тази седмица, че ще изисква от чуждестранни пътници с професии от съществено значение, които влизат в СЪЕДИНЕНИТЕ ЩАТИ, като например шофьори на камиони, правителствени служители и служители от екипи за спешна помощ, да бъдат напълно ваксинирани, считано от 22 януари. Пътуващите с професии от съществено значение, които влизат в страната с ферибот, също ще трябва да са напълно ваксинирани от тази дата. Разпоредбата се отнася за хора, които нямат американско гражданство. Американски граждани и хора със статут на постоянно пребиваващи ще могат да влизат в САЩ независимо от ваксинационния си статус, но ще трябва да си правят тестове, защото се смята, че те по-лесно разпространяват КОВИД-19, а и така ще бъде насърчена ваксинационната кампания. Администрацията на Байдън отложи влизането в сила на изискването за пътуващите с професии от съществено значение с повече от два месеца. От 8 ноември то влезе в сила за останалите пътуващи, за да се предотвратят нарушения на работата, особено при шофьорите на камиони, чиято професионална дейност е жизнено важна за северноамериканската търговия.

В началото на декември НОВА ЗЕЛАНДИЯ ще сложи край на над тримесечната карантина в най-големия си град - Окланд, като приложи нова стратегия за борба с коронавируса. Това заяви днес новозеландската премиерка Джасинда Ардърн. От 3 декември властите ще се стремят да възпират разпространението на КОВИД-19, вместо да се опитват да го елиминират напълно, каза тя пред журналисти. Още никоя страна не е успяла да ликвидира изцяло варианта Делта, но Нова Зеландия има по-големи шансове от повечето държави, добави министър-председателката. До момента правителството водеше политика за "нулев ковид" със строги локдауни, усърдно проследяване на контактите на заразените и строг граничен контрол. В петмилионната страна има само 40 жертви на вируса и след натиск за вдигане на карантината в Окланд Ардърн се съгласи на смекчаване на рестрикциите при ваксинирани 83 процента от населението, а не както тя първоначално планираше при ваксинирани 90 процента. Ще бъде въведена нова, "светофарна" система: зеленото ще означава липса на антивирусни мерки, жълтото - задължително носене на маски на определени места, а при червен код търговските обекти ще обслужват само ваксинирани и ще се спазва социална дистанция. Строгите карантинни правила за пристигащи от чужбина остават в сила, но Ардърн се ангажира да ги смекчи през пролетта на 2022 г.

Въпреки общата тенденция за спад на новозаразените с коронавирус в АФРИКА в някои страни от континента започва четвърта вълна на разпространението му. Това сочат данни на Центровете за контрол и превенция на заболяванията към Африканския съюз. Освен ниското равнище на ваксинацията в Африка (само 6,6 на сто от населението са изцяло ваксинирани) опасения будят и непотвърдени засега сведения за нов вариант на вируса в Южна Африка, където нивото на инфекциите бавно се повишава отново. По думите на Джон Нкенгасонг от центровете за контрол тези данни трябва да бъдат тепърва проучени и тогава да се дава оценка. Досега на Черния континент са били регистрирани около 8,6 милиона случая с коронавирус, от които над 222 хиляди са приключили със смърт. Но в Африка, с население от 1,3 милиарда, вероятно те са повече, защото много случаи не са били съобщени, каза още Нкенгасонг. Той се обяви срещу задължителната ваксинация, но посочи, че приоритет трябва да е имунизацията на възрастните и болните

Още по темата: COVID-19

Подобни статии