Пандемията свали цената на зеленчуците

Потреблението се е свило заради затворените ресторанти и хотели

С 1,40 лева по-евтино излиза салатата с български домати и краставици през март тази година в сравнение със същия месец на миналата 2020 г. Това става ясно от оперативен анализ на основните земеделски култури на Министерството на земеделието, храните и горите.

Основната причина за намалението е свитото потребление заради затворените хотели и заведения в пандемията, коментираха експерти. Според данните в него цената на доматите през този месец е 1,88 лева за кило, което е с 30% по-евтино спрямо същия период на миналата година. Краставиците пък вървят с 19 на сто по-евтино на цена от 2,67 лева за кило. Така за направата на 2 килограма салата с тези зеленчуци са ни необходими 4,55 лева, а година по-рано сметката е била 5,95 лв.
Намаление има и при цената на картофите, които са поевтинели с 37,5 на сто и се продават за 60 ст. килото. За сравнение миналата година са вървели по 96 ст.
За периода е отчетено намаление при всички зеленчуци, както и при ябълките. Цената на вносните домати е с 3,8 на сто по-ниска, а червения пипер от чужбина е с 19 на сто по-евтин. Прясното зеле се продава за 78 ст. за кило, което е с 2 ст. по-евтино от миналата година. По 1,25 лева за кило се продават ябълките, което е с 6,7 на сто по-ниска цена на годишна база.
Анализът отчита ръст на цените на зърнените и маслодайни култури на годишна база. Увеличението при пшеницата, царевицата и слънчогледа е между 23,5 и 51,7 на сто, като най-високо е при суровината за олио. Само при ечемика има намаление с 6,6 на сто на годишна база.
Най-драстично е поскъпнал слънчогледът. Един тон вече се търгува за над 1000 лева, при цена от 680 лева преди година. Причината е сушата през миналата година и сривът на добивите от тази култура. Цената на олиото следва и тази на слънчогледа, като в момента най-скъпо се продава в магазините в Силистра и Разград, където литър струва 2,70 лева за кило. Само в четири града в България цената на олиото е под 3 лева – Смолян, Добрич, Пловдив и Пазарджик.

Подобни статии