Пандемията вдигна онлайн плащанията със 75%

Пандемията качи онлайн плащанията с кредитни карти със 75% през първото полугодие, сочат данни на една от банките в страната. Всяка трета (34%) такава трансакция на стойност 62 лева, срещу 56 лв. за същия период на миналата година.

Според експертите на банката обяснението за този значителен ръст е, че в периодите на локдаун хората по-често пазаруваха онлайн и търсеха удобни решения, които да им позволят да купуват безналично и от разстояние. Бизнесът бързо отговори на това търсене, което доведе до ръст на предлаганите онлайн услуги - е-плащания за стоки и комунални сметки, онлайн поръчки и доставки на храни, възможност за електронна покупка на изплащане на уреди за дома, билети за концерти и театрални постановки, излъчвани в интернет и много други.

Желанието за безконтактно пазаруване и ръстът на предлаганите продукти и услуги доведе до значителен ръст на картовите плащания като цяло. През първата половина на 2021 г. е отчетен ръст от 26,4% на общия брой на трансакциите с кредитни карти. Хората най-често използваха картите си в хранителни магазини и хипермаркети – 47,6% от трансакциите, за покупка на продукти и услуги за забавление – 18,7%, и за стоки за ремонт на дома - 14%. Това са и секторите с най-голям ръст на броя на плащанията с карта. В хранителните магазини броят на плащанията с карта нарасна с 21,3% в сравнение с януари-юни 2020 година, в сегмента на стоките и услугите за забавление - с 61,5%, а в магазините „Направи си сам“ - с 38%.

Българите, които традиционно предпочитат плащанията в брой и използват банковите си карти основно за теглене от банкомат, бързо промениха финансовите си навици и започнаха да използват кредитните си карти за пазаруване, в резултат на което делът на трансакциите на POS терминал нарасна. В периода януари-юни 2021 той достигна 73,3%, а година по-рано беше 69,4%. Този ръст е за сметка на тегленето на пари от банкомат, което спада с 3% на годишна база. Данните показват още, че на POS плащаме средно 54 лева, а от банкомат теглим средно 150 лева. Българите използват разумно кредитните си карти и 49,7% от хората изплащат дължимото в рамките на гратисния период, което е с 8% повече в сравнение с първата половина на 2020 г. Така тези хора покриват задълженията си, без да плащат лихва върху използваните суми. Това показва, че хората са все по-запознати с различните финансови инструменти и знаят как да ги използват умно и да поддържат стандарта си на живот, без да натоварват допълнително семейния си бюджет. Най-често кредитни карти използват мъже на 31-50 години от София

Според статистиката на БНП Париба Лични финанси 60% от ползвателите на кредитни карти са на възраст 31-50 години. Съотношението мъже-жени е почти равно - господата са 51%, а дамите 49%. Най-често кредитни карти се използват в района на София – 62,3% от трансакциите, Варна – 14,8%, и Пловдив – 14,1%.

Подобни статии