Пандемията затвори един от 10 хотела

През юли 2021 г. у нас са работили 3058 места за настаняване с 10 и повече легла. За същия период на 2019 г. те са били 3391. Делът на затворените обекти е бил около 10%. Това заяви служебният зам.-министър на туризма Ирена Георгиева по време на откриването на Хотелски инвестиционен форум 2021 в столичен хотел.

"Градските дестинации пострадаха най-много поради строгите противоепидемични ограничения за сектора, които го лишиха от приходи. Същевременно селските райони и малките общини бяха предпочитани заради нарастващото търсене на по-безопасен и индивидуален туристически продукт", коментира тя, като допълни, че се наблюдава и тенденция за преход от въздушен към автомобилен транспорт. По думите й 85 на сто от туристите вече предпочитат изживявания, които съвпадат с личните им предпочитания.

В условия на пандемия - изкуственият интелект, виртуалната реалност, а също и безконтактните технологии пък допълнително обогатяват преживяванията на посетителите. "Възстановяването на входящия туристопоток в Европа и у нас започна - бавно, но на този етап сигурно", категорична бе Георгиева. Според последните данни на статистическата служба Евростат нощувките на чуждестранните туристи в България са отбелязали 137% ръст, в Португалия - 107 на сто, Испания - 141% спрямо 2020 г. По данни от единната система за туристическа информация (ЕСТИ) в периода 1 май - 10 септември 2021 г. броят на туристите в българските места за настаняване е достигнал 4 млн. души - над 2.5 млн. от които са българи. Така общият ръст на българските и чуждестранните гости възлиза на 70%. Оказва се, че румънците най-често са избирали България за своята лятна почивка - над 630 000 души или 80% ръст. Полските туристи са наброявали 140 000, а немските - над 120 000. През втората половина на септември обаче цифрите отново се понижават заради поредната вълна на COVID-19.

 

Приходите от нощувки нагоре с 80% през август

Туризмът в България продължава да се възстановява от пандемията с неочаквано бързи темпове, особено що се отнася до приходите на хотелите и реализираните нощувки. Това се вижда от данните на Националния статистически институт (НСИ) за пиковия за сектора месец август. През най-активния за туризма у нас летен месец приходите от нощувки почти доближават предпандемичните нива.

През осмия месец от годината приходите от нощувки се увеличават с 80% в сравнение с август 2020 г. и достигат 357 млн. лв. През август миналата година заради ограниченията при туристическите пътувания приходите от нощувки се сринаха до 198 млн. лева. През този август обаче приходите са ускорили съществено ръста си, тъй като се доближават до предпандемичните нива от 2019 г., когато постъпленията от нощувки бяха 378 млн. лева.

Нощувките във всички места за настаняване, регистрирани през август 2021 г., са над 5,36 млн., или с 51% повече в сравнение със същия месец на предходната година. Чуждите граждани са реализирали 3 милиона нощувки, а българските - над 2,3 милиона.

С близо 40 на сто - до 1,32 милиона, се повишава и броят на пренощувалите лица в местата за настаняване през август на годишна база. Българските граждани, нощували в местата за настаняване през август 2021 г., са 695 хил. и са реализирали средно по 3,4 нощувки. Чуждите граждани са 630 хил. и са реализирали средно по 4,8 нощувки.

 

Подобни статии