Папа Франциск е ваксиниран срещу коронавируса

Папа Франциск е ваксиниран срещу новия коронавирус в първия ден на организираната от Ватикана ваксинационна кампания, предаде Франс прес.

Според журналисти от аржентинския всекидневник "Насион" и американското йезуитско списание "Америка", които са специалисти по Ватикана и според приятели на папата, 84-годишният Франциск е бил ваксиниран днес при входа на залата за аудиенции "Павел Шести" във Ватикана. Аржентинското издание твърди, че на папата е била поставена ваксината на Пфайзер/Бионтех.

Светият престол още не е потвърдил тази информация. Говорителят на Ватикана Матео Бруни обаче обяви по-рано днес началото на кампанията за ваксиниране на около 5-те хиляди жители и служители на минидържавата. В излъчено в неделя вечерта интервю Папа Франциск заяви, че противопоставянето на ваксината е "самоубийствен негационизъм" и че трябва да се направи "етичен избор" за защита на живота на другите хора, предаде Франс прес.

Само преди няколко дни папа Франциск призова всички да се ваксинират в ексклузивно интервю за пети канал (Tg5) на медийната група Медиасет (Mediaset). По думите му имунизацията срещу коронавирус е етичен дълг на всеки жител на планетата.

Според 84-годишния папа от етична гледна точка всеки е длъжен да се ваксинира, защото от това зависят здравето и животът на други хора. Той уточни, че тази седмица във Ватикана започва кампания за ваксиниране и самият той вече се е записал.

"Когато бях дете, спомням си че имаше криза от полиомиелит и много деца след това останаха парализирани, а всички отчаяно очакваха да се направи ваксина", разказва папата. "Когато се появи ваксината, я даваха със захар, имаше толкова много отчаяни майки, после израснахме под сянката на ваксините за морбили, за едно или други, които ни направиха като деца", продължава той в интервюто. "Не зная защо някой казва, че ваксината е опасна, но щом лекарите я представят като нещо, което може да е добро, че не представлява специални рискове, тогава защо да не се направи", изтъква още папа Франциск.

Подобни статии