Парад на вещиците

Снимка: grannybuttons.com Празнично шествие за Имболк.

Изгаряния от втора степен получи неопитна вещица, която си въобразяваше, че всичко е на игра. Това се случи на 3 февруари, събота, в град Елинген, Югозападна Германия. Жертвата била избрана на случаен принцип от публиката да вземе участие в ритуал над казана. Гордата избраничка, нахлупила островърха капа, изобщо не предполагала колко болезнено ще е изпълнението. По това време на годината в Елинген от 2003 година насам се провежда традиционен вещерски карнавал. Котелът, в който 18-годишната била топната до колене, се нагрявал върху печка на дърва. Пищящата от болки девойка била изоставена край пътя от посестримите си, които я принесли в жертва в името на шоуто.

Изгаряния от втора степен получи неопитна вещица, която си въобразяваше, че всичко е на игра. Това се случи на 3 февруари, събота, в град Елинген, Югозападна Германия. Жертвата била избрана на случаен принцип от публиката да вземе участие в ритуал над казана.
Гордата избраничка, нахлупила островърха капа, изобщо не предполагала колко болезнено ще е изпълнението. По това време на годината в Елинген от 2003 година насам се провежда традиционен вещерски карнавал. Котелът, в който 18-годишната била топната до колене, се нагрявал върху печка на дърва. Пищящата от болки девойка била изоставена край пътя от посестримите си, които я принесли в жертва в името на шоуто. Полицията иззела котела като веществено доказателство, а от гилдията на вещиците в Елинген се разграничили от злосторничките.
Има цели осем празника в годината, в които вещиците и мъжкият им аналог - вещерите, са в стихията си. Карнавалът в Елинген се провежда по никое време и не е свързан с тях, така че има преди всичко местно звучене. Всяка уважаваща себе си вещица обаче трябва да знае кои са официалните празници - сабати, в които мистичните сили се удвояват и утрояват. Те са: Йол, Имболк, Остара, Белтейн, Лита, Ламас, Мабон и Самхейн.
Имболк: 2 февруари
Карнавалът в Елинген е закъснял само с един ден от тази светла дата, на която хората не се разхождат в нелепи костюми и не се опитват да сварят някое човешко същество, за да им върви като по гореща вода. Имболк е празник с ирландски привкус на огньовете и факлите. Колкото повече свещи горят в този ден, толкова по-добре. Правилото е, че огънят премахва всичко лошо и негативно, натрупано през предходната година. Снегът, разтопен под въздействието на пламъка, е добър символ за всепоглъщащата сила на огъня. В този ден зимата се пробужда от дрямката си. От всички магически празници това е единственият, който се празнува от сутрин до здрач, а не обратното. Всички трябва да възхваляват Слънцето, да се молят и да казват желанията си на глас. Ден, в който светлината побеждава тъмата. Празнично е и менюто. На масата трябва да има гозби, в които има сметана, а също така лук в различните му разновидности - пресен, стар, чеснов и т. н. Ако се накичите с бижута с гранат, аметист или оникс работата е наполовина свършена и ще усетите прилив на енергия и сила, стига да имате заложби. Свещите е препоръчително да са в следните цветове: червен, бял, розов, лавандулово лилав, кафяв.
Остара: 21 март
Денят на пролетното равноденствие, в който всяка магьосница трябва да представи подробен списък на греховете, които е извършила спрямо други хора. В продължение на седмица тя си спомня за всички злини и ги описва подробно - с имена и ситуации. Добре е да няма пропуски, иначе няма да постигне хармонията в живота си. След като е изброила на лист греховете си, тя трябва да изгори списъка, поставен в средата на свещения кръг, за да получи опрощение. Ако има деца, вещицата трябва да боядиса яйца и да им ги поднесе за вечеря. На масата трябва да има тиква (печена, варена), листни зеленчуци, слънчоглед и сусам. Олтарът и домът трябва да са украсени с нарцис, ирис, жасмин и пролетни цветя. Свещите са оранжеви, тъмночервени, индиго, жълти, кафяви.
Белтейн: 30 април-1 май
Белтейн - това е един от основните магьоснически празници в годината, познат още като Валпургиева нощ. Опасен за обикновените хора, но любим за тези, които притежават дарбата. Особено предпазливи трябва да са влюбените, които падат лесна плячка на завистливи магьосници. Те може да ги разболеят, да ги отвлекат или да ги погубят, без да им мигне окото. Въпреки всичко това е подходящ ден за нови дела и начинания. Ще пострадат само онези, които не проявяват достатъчна предпазливост. Прагът трябва да е застлан с листа и треволяци, за да се възпре достъпа на елфи, феи и други мистични създания. В разгара на празника не е желателно да се намирате в гориста местност, хеле пък да режете клони с помощта на стомана или метал, защото това ще разгневи феите и ще доведе до непредвидими последствия. На масата трябва да има сладолед с ванилия, млечни продукти, печено месо. Украсата е от живи цветя: иглики, кокичета, маргаритки, роза, люляк. Късмет носят бижута с изумруд, сапфир, розов кварц. Претенции към цвета на свещите няма.
Лита: 21 юни
Денят на лятното слънцестоене, в който магьосниците и вещиците са особено активни. Сънищата в тази нощ са пророчески и се сбъдват. Ден, в който събраните билки имат невероятно действие, подходящ също така за приготвяне на всякакви амулети. Талисманите са персонализирани. Магьосниците изготвят списък с всички възможни беди и нещастия, от които искат да предпазят близките си, като гледат да не пропуснат нищо. Мислите и желанията, написани върху листа, се навиват на руло и се завързват с червен конец или панделка. На масата трябва да се сервира гозба със зеле, без значение каква рецепта ще се подбере. Поднасят се също така пресни плодове и зеленчуци. На място, непристъпно за „простосмъртни”, се пали огън, за да се осъществи ритуала. Препоръчително е домът да се украси с живи цветя: карамфил, лавандула, хилядолистник, маргаритка, лайка. Свещите са червени и жълти.
Ламас: 1 август
Празник на хляба. Главен символ на деня е Слънцето. Правят се ритуали с молба за богатство и благоденствие. Много подходящо време за сватби. През нощта се пристъпва към основния ритуал - омесването и изпичането на хляба. На отделен поднос се слага хлебна кукла. Домът се украсява с алое, акация, циклама. На масата трябва да има грозде, ябълки, круши. Свещите са жълти, златни, зелени, оранжеви, кафяви.
Мабон: 21 септември
Древен празник, който идва в наши дни още от келтските времена. На този ден е забранено да се лъже и клевети. Повечето от ритуалите се провеждат у дома, а привечер вещицата излиза на разходка навън. Олтарът се украсява с опадали листа. По времето, в което се провежда ритуала се разсъждава върху философски теми, за безграничността на човешките възможности и други такива, но вещицата не трябва да мисли на глас, за да не би случаен човек да прихване от разсъжденията й. В този ден надарените с магьосническа дарба получават и насочващи мисли, които ги направляват за предстоящите им действия. На масата се слагат царевица, плодове и зеленчуци, но преди всичко тиква. Украсата: роза, пасифлора, пшеница, царевица, топола, бреза, желъди.
Самхейн: 31 октомври
Това е предшественикът на популярния вече и у нас Хелоуин, в който карнавалът има водеща роля. На Самхейн хората трябва да си спомнят за починалите си близки. Има много ритуали, които обаче трябва да се изпълняват само от опитни магьосници и вещици. На олтара трябва да има есенни листа, парчета тиква и ябълки. На Самхейн границата между живота и смъртта е особено тънка, така че експериментите не са желателни. На масата се сервират блюда от тиква, цвекло, ряпа и ябълки. Задължително в менюто фигурира месо. От ябълка са напитките - вино, сайдър, сок. Сред украсата трябва да има хризантеми, листа от дъб, ябълки, круши, градински растения и тиква.
Йол: 21-22 декември
Древен празник, в който опитните магьосници и вещици могат да забележат необикновена светлина, която идва от Слънцето. Трябва да разпалят огън, който също символизира светлината. В центъра на олтара, който се приготвя на открито, трябва да се постави червена запалена свещ. Прави се импровизиран стълб с ъс съкровени желания, който след ритуала се унищожава. На масата има плодове, орехи, ягоди, свинско месо, кекс, вино. Свещите са зелени, червени, златни, бели и сребърни. Бижутата са с рубин и котешко око.

Подобни статии

 • Племето дропа и каменните дискове

  Племето дропа и каменните дискове

  Гробище на извънземни с 500-годишна давност. Това не е фантастика, а съвсем реален факт. Група швейцарски антрополози се натъкват на загадъчните гробове през 2009 г. по време на разкопки в Централна Африка. По техни изчисления в могилите са положени не по-малко от 200 тела, които при това са добре съхранени. „Опитваме се да изясним откъде са се появили извънземните и каква е причината за тяхната смърт”, казва през ноември 2009 г. пред журналисти в град Кигали, Руанда, антропологът доктор Уго Дети.

  4391
 • Повелителите на мухите

  Повелителите на мухите

  Те са хиляди, не – милиони. В някои дни летят на такива ята, че закриват хоризонта. Милиони мухи, за които местните жители твърдят, че изригват от ада. Това се случва в Плъкли, графство Кент. Мястото се радва на засилен туристически интерес. Носи му се славата, че е обитавано не от един и не от два, а от цели 12 призрака.

  1643
 • Superstition Mountain - Планината на суеверията

  Superstition Mountain - Планината на суеверията

  В горите на Аризона през януари 2011 г. са открити останките на трима мъже, изчезнали през юли предишната година. Къртис Мериуорс, Ардин Чарлз и Малкълм Минкс от Юта намерили старинна карта с отбелязано върху нея съкровище. Насочили се натам. Последното място, където били видени бил мотел, в който пренощували. Оставили там багажа си, като заявили, че ще се върнат. Но не се върнали никога повече...

  2059