Парижка галерия поддържа социалната дистанция с шапки с удължители (СНИМКИ)

Парижка художествена галерия се вдъхнови от древен Китай за шапки с удължители, които помагат на посетителите да поддържат социална дистанция, съобщи Ройтерс.

Цветните хартиени шапки са изработени по модел, носен по времето на династията Сун, управлявала от 960 до 1279 г. Удължителите са дълги точно колкото е необходимо, за да се спазва изискването за еднометрова дистанция.

Първият император от династията Сун е наредил на придворните да носят такива шапки, за да не могат да сплетничат, без да бъдат чути.

"Едно време тези шапки са пречели на хората да шепнат - каза авторът на шапките Доминик Пузол. - Още тогава е съществувала тази идея за социално дистанциране.

Някои от творенията на Пузол, използвани в галерията на ул. "Риволи" 59, са с политическо послание, например за правата на гейовете.

"Шапките са предназначени да ни предпазват от Ковид-19 - каза Пузол - Но си помислих, че може би те могат да ни предпазят и от човешката злина, от тесногръдите хора".

Практиката с дистанциращите шапки бе въведена още в края на април в някои училища в Китай, за да се предпазват по този начин учениците от близки контакти (виж тук).

Подобни статии