Парламентът заседава извънредно заради Закона за здравето

Болни и доказани носители на вируса, отказали или неизпълнили задължителната изолация или лечение, ще се наказват с глоба от 5000 лева. В същия размер е и санкцията за нарушителите на задължителната карантина

Photo: БГНЕС Хамид Хамид Хамид от ДПС настоява да се разпише в закона, че актовете на здравния министър ще влизат в сила от момента на публикуването им на интернет страницата на ведомството.

Парламентът заседава днес извънредно, за да приеме на второ четене Законопроекта за изменение на Закона за здравето, който вече беше гласуван като вариант на 8 май. Текстовете вече получиха одобрениeтo на парламентарната Комисия по правни въпроси. С тях кабинетът предлага мерки за справяне с пандемията от COVID-19, както и ограничаването на икономическите последици от нея, които да бъдат прилагани след края на извънредното положение, чийто срок изтича на 13 май. Правителството взе решение да не предлага неговото удължаване.

 

 

Законопроектът цели създаването на правна рамка, която да гарантира забавянето на разпространението на заразата, както и нормалната работа на здравната ни система, припомня БГНЕС. Законът трябва да бъде приет на второ четене и обнародван в Държавен вестник преди 13 май.

На 10 май изтече срокът за нови предложения за промени в Закона за здравето, които набелязват противоепидемичните мерки след края на извънредното положение. Предложенията на партиите между първо и второ четене пренаписват първоначалния законопроект на кабинета.

Управляващите от ГЕРБ отстъпват от идеята извънредна епидемиологична обстановка да се обявява със заповед на министъра на здравеопазването и внасят нов текст – това да става единствено с акт на Министерски съвет. Правната комисия одобри това предложение на второ четене на 11 май. В предложението им са изброени изчерпателно и критериите за това, а вътре са дадени правни дефиниции на термините “извънредна епидемиологична обстановка”, “изолация” и “карантина”.

Същата теза застъпва и опозицията в лицето на БСП, чийто лидер – Корнелия Нинова, заедно със свои колеги депутати, е внесла сходно предложение. От левицата искат още облекчения за кредитополучателите, подкрепа за работниците, излезли в неплатен отпуск по време на кризата, както и редуциране на ДДС за храни и лекарства.

Предложенията на ГЕРБ, подписани от председателя на групата Даниела Дариткова, която вече пребори коронавируса, предвиждат и санкции при неизпълняване на противоепидемичните мерки след края на извънредното положение на 13 май. За всички нарушители глобата ще бъде в размер от 300 до 1000 лева, а при повторно нарушение – от 1000 до 2000 лева.

Всички болни и доказани носители на вируса, отказали или неизпълнили задължителната изолация или лечение, ще се наказват с глоба от 5000 лева. За нарушителите на задължителната карантина санкцията е същата.

Коалиционните партньори от „Обединени патриоти” също имат свои предложения. От ВМРО настояват здравният министър да обявява извънредна епидемиологична обстановка, но само за срок от 30 дни. Ако ситуацията около заболяването налага мерките да продължат, това да става чрез решение на парламента, по предложение на кабинета.

Патриотите искат още мерките за просрочените кредити, опасани в извънредния закон, да продължат да действат два месеца след края на извънредното положение – да не се начисляват лихви за забава, да не настъпва предсрочна изискуемост, както и да не се развалят договори и изземват вещи.

Един от юристите в групата на ДПС – Хамид Хамид, предлага да отпадне двумесечният срок за административните съдилища да разгледат жалбите срещу общите административни актове. Той настоява още да се разпише в закона, че актовете на здравния министър ще влизат в сила от момента на публикуването им на интернет страницата на ведомството.

Подобни статии

 • Българският жестов език се признава за естествен самостоятелен език

  Българският жестов език се признава за естествен самостоятелен език

  Българският жестов език се признава за естествен самостоятелен език с приетия Закон за българския жестов език. Парламентът прие на второ четене проекта,предложен от Министерския съвет. С него се осигурява безвъзмездна преводаческа услуга от и на български жестов език за глухите и сляпо-глухите лица, признава се културната и езиковата идентичност на общността на глухите лица и се формира нагласи за уважение към тях чрез българския жестов език, пише в мотивите. Към министъра на образованието се създава Съвет за българския жестов език, който ще се състои от 13 членове.

  48
 • Правната комисия прие на първо четене промените в Закона за извънредното положение

  Правната комисия прие на първо четене промените в Закона за извънредното положение

  Парламентарната правна комисия одобри на първо четене поправки в Закона за извънредното положение, които дават възможност на карантинираните в деня на вота граждани да гласуват. За бяха 14, а 7 бяха против, нямаше въздържали се.

  78
 • НОИ ще може да проверява по служебен път дали сме безработни

  НОИ ще може да проверява по служебен път дали сме безработни

  Няма да е необходимо осигурените лица да представят документи пред НОИ за правото и определяне на размера на паричните обезщетения при безработица. Институтът ще има възможност по служебен път да проверява осигурителния стаж, осигурителния доход и основанието за прекратяване на трудовото правоотношение, чрез което да определи размера на паричните обезщетения при безработица.

  67