Парното дере с 360 лева за 11 стотинки дълг

Потребител три пъти плаща един и същи борч към „Топлофикация София“

Частен съдебен изпълнител е направил запор за 360,33 лева  върху заплатата на абонат на парното заради само 11 ст. задължения. Искането за запора е от „Топлофикация София“. Това става ясно от копие на запорното съобщение, изпратено до местоработата на столичанката, което „Телеграф“ притежава.  Случаят бе изнесен по време на последното заседание на комисията по ревизия към парламента.

 

Гражданката  К.М. дължи 360,33 лева, от които главница – 0,11 лева, със законна лихва с размер от 0,03 лева за периода от 13 декември 2018 г. до 25 март 2021 г. плюс 50 лева за присъдени разноски, 100 лева разноски по изпълнителното дело и 210 лева такси по Тарифата към ЧСИ (частния съдебен изпълнител). Друг потребител разказа случай, който показва как работи юридическият отдел на „Топлофикация София“, който му направил три пъти заповедно производство за неплатени сметки на наследствен имот. Потребителят три пъти ги плаща и накрая отново получава изпълнителен лист за вече погасените суми. Братът на потребителя пък получил запорно съобщение заради грешка от 20 лева в сметката за парно.

Фрапантен случай, при който в сграда с хоризонтална разводка, където пред всеки апартамент има топломер, за  сградната инсталация се начисляват 55,8% от постъпилата в сградата енергия, разказа математикът Стоян Грозданов от гражданско движение „Граждански контрол“. 

В същата сграда пък топлата вода, която се подава от абонатната станция, е 1413 кубика. А докато стигне до последния етаж, количеството й се увеличава на 1535 кубика. Все едно по средата от някъде допълнително идва топла вода, коментира Грозданов. Апелативната прокурорка Искра Колева пише, че „Топлофикация София“ не издава данъчни фактури, престъплението е установено от четирима прокурори, от НАП и националния омбудсман, допълни сигнала си Грозданов и поясни, че „Топлофикация София“ не подава в приходната агенция фактурите, които издава на своите клиенти. 

 

Вече текат лихви върху изравнителните сметки

От вчера започна да тече лихва върху сумата за доплащане по годишната изравнителна сметка на потребителите, които са ползвали повече, отколкото са платили с прогнозните си месечни сметки през отоплителния сезон 2020/2021 г.

Междувременно „Топлофикация София“ качи августовските сметки за топлинната енергия за подгряване на топлата вода заедно с корекции по годишното изравняване на своя сайт и в касите. 

 

Подобни статии