Парното ни връща всеки пети лев

Photo: Крум Стоев Цената на парното трябва да се коригира със задна дата заради поевтиняването на природния газ.

„Топлофикация“ трябва да върне на потребителите си приблизително всеки пети лев, платен в края на миналото лято. Това стана ясно, след като вчера Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди понижение със задна дата на цената на природния газ с над 34% за август и септември миналата година.

Това ще доведе от своя страна до поевтиняване на топлинната енергия за същия период с около 20 на сто, а топлофикационните дружества ще се наложи да върнат надплатеното на своите клиенти.

Комисията утвърди цена на природния газ за периода 5- 31 август 2019 г. в размер на 29,28 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Намалението е с 15,62 или с 34,79 % по-ниска цена. За септември 2019 г. пък цената бе понижена до 29,49 лв., което е с 34,32% по-ниска от действащата тогава.

Утвърждаването на цени на природния газ за минали периоди е в резултат на променените условия на договора между "Булгаргаз" и "Газпром експорт от 2 март 2020 г. Променена беше формулата за доставната цена, в която вече са включени котировките на европейските газови хъбове. Постигнато е намаление на доставната цена на газа и общественият доставчик трябва да възстанови суми по договори, смятано от 5 август 2019 г. до 31 март на крайни снабдители на природен газ и на топлофикациите.

До края на седмицата КЕВР ще утвърди цени на природния газ и за октомври, ноември и декември 2019 г., а след това за януари, февруари и март 2020 г.

След анализ за влиянието на поевтиняването природния газ през осемте месеца от август 2019 г. до март 2020 г. регулаторът ще приеме отделно решение за изменението на цените на топлинната енергия и на високоефективната електроенергия за целия период. Това ще стане най-късно до 24 май, обясниха от КЕВР.

80% от цената на топлинната енергия се формира от тази на горивото. При централите с комбинирано производство, които произвеждат и ток, влиянието на цената на природния газ върху тази на парното е 60%. Затова при намалението на цената на газа с 34,79% за август 2019 г. произведената от него топлинна енергия би трябвало да поевтинее с 20,874%, а при намаление на синьото гориво с 34,32% през септември съответно топлоенергията трябва да поевтинее с 20,592%.

Но КЕВР ще приеме цена на топлинната енергия за целия 8-месечен период назад. А топлофикациите ще изчислят надплатените суми от потребителите и ще ги приспаднат от първите месечни сметки за тези с реална сметка и с годишната изравнителна сметка за клиентите с прогнозни месечни сметки.

Подобни статии