Парола: ДКК

Снимка: БГНЕС Министърът на икономиката Даниела Везиева разбра от публикации, прессъобщения и пресконференции, че в ДКК, която е под нейната шапка, произтича скандал.

Ако се направи допитване сред българите – в какво точно се изразява дейността на Държавната консолидационна компания (ДКК), едва ли ще са много тези, които няма да опулят очи. Тази седмица обаче всички налични тролове в социалните мрежи са строени в прави редички – да коментират темата за уволнението на Ваня Караганева като втори изпълнителен директор на компанията заради допуснати нарушения.

В конфликта, не може да не се спомене, активна позиция взеха и представители на ГЕРБ. Така донякъде стана ясно, откъде извира скандалът. Тримата в борда, назначени по времето на ГЕРБ, са Рая Каназирева, Диляна Софиянска и Радостин Вазов. Които твърдят, че всички процедури били спазени, но... съмненията, както се казва, остават.

Най-изненадана от развоя на събитията като че ли е министърът на икономиката Даниела Везиева, под чийто контрол е ДКК. След като се окопити от изненадата, тя реагира пред Нова телевизия, че „с действията на трима членове на Съвета на директорите на ДККсе прави опит за връщане на стария непрозрачен модел на управление на компанията“. Везиева припомни за разходваните по непрозрачен начин около 500 млн. лв. за ремонт на язовирите и идеята за изграждане на т. нар. Правителствен комплекс по време на стария модел на управление на ДКК.

"Това, което виждаме, ни говори, че екипът, който е останал в Съвета на директорите, няма желание да работи прозрачно и да следва промяната, която започнахме да се работи по правилата", каза Везиева. Министърката се оправда, че винаги е била в комуникация с ДКК, но разбрала от прессъобщението, качено на сайта на ДКК, за проблемите. "Преди това никой от тях не е давал индикация за такива", категорична е тя.

Самата Караганева заяви в специална позиция, разпространена до медиите: „От встъпването ми в длъжност като изпълнителен директор на "Държавна консолидационна компания" ЕАД на 29 октомври 2021 г. досега, във всичките си действия, се ръководя изцяло и единствено от интереса на държавата и добросъвестно изпълнявам задълженията си. Стремежът ми е да преустановя неправомерно разходване на средствата на дружеството и отказвам да се солидаризирам с порочните практики на предишното ръководство, което вероятно е и причината да бъда атакувана".

В четвъртък, на свой ред, с официална позиция – цял чаршаф, реагираха и от ДКК. В опит за опровержение оттам твърдят, че „Позицията на Караганева е базирана на множество неверни факти". И изброяват отделните пунктове, които на широката публика не говорят нищо.

Следва... опровержение на опровержението...

Подобни статии

 • Кой не скача е... зелен

  Кой не скача е... зелен

  Един политически лидер се зеленее в тазседмичната ни рубрика "Вражда на седмицата". Той е Костадин Костадинов, популярен още като Костя Копейкин. Популярен политик от калибъра на Волен Сидеров, Веселин Марешки, Валери Симеонов, Николай Бареков. Те вече не са никакъв фактор и не са в парламента? Но нека не изпреварваме събитията.

  200
 • Натиск има, натиск няма

  Натиск има, натиск няма

  Играта „Тука има, тука нема” премина в нов етап. Прокурори и следователи се ожалиха, че върху тях е упражнен натиск от страна на МВР по оня казус с мъжа, който тегли милиони за АМ „Хемус”, сякаш си купува фъстъци на вересия от квартална сергия. Същият, за който от МВР твърдят, че е участвал в бандитска схема, а съдът го пуска под домашен арест. Вместо да се занимават с този казус обаче, прокурори и следователи реват като сарански мечки.

  280