Партиите преговаряха за приоритетите в сектор "Вътрешна сигурност"

Демократична България" /ДБ/ настоява за значими функционални и персонални промени в сектор "Вътрешна сигурност". Това стана известно по време на преговорите по темата между ДБ, "Продължаваме Промяната", "Има такъв народ" и "БСП за България", предаде БТА.

По думите на Атанас Атанасов от ДБ най-важната задача на правоохранителната система трябва да бъде борбата с корупцията. От ДБ искат законодателни мерки за пресичане корупционните схеми за кражба на обществени средства, също и парламентарен контрол на ръководителите на службите за сигурност.
Атанасов акцентира на нуждата от промени в Закона за специалните разузнавателни средства /СРС/, като се ограничи кръгът от органите, които имат право да заявяват използване на специални разузнавателни средства - например да се отнеме това правомощие от прокуратурата и Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Отбелязана беше и нуждата от подобряването на ефективността на Бюрото за контрол на СРС.
Според ДБ е необходима униформена полиция по улиците, както и да се изведе на преден план водещата функция на разследващите полицаи, които да имат повече правомощия и да придобият по-голяма автономност.
ДБ поискаха решение на въпроса с работещите пенсионирани служители в МВР, които получават и заплата, и пенсия. Атанасов посочи, че те са към 3000, но в залата се чуха гласове, че са около 7000. По думите на Атанасов, работещите пенсионери задръстват системата, защото спират израстването в йерархията на по-младите служители.
Калоян Янков от ДБ коментира, че трябва да се приеме функционален закон за МВР. Той добави, че трябва да се възстанови независимостта на дирекциите в МВР от политическото ръководство на министерството. Също така заяви и необходимостта от нормативно извеждане на дейности и структури на МВР, които не са пряко свързани с основната дейност на ведомството.

Приоритет на "Има такъв народ" /ИТН/ в сектор "Вътрешна сигурност" е обезпечаването на реална и ефективна гражданска сигурност по модерен начин, посочи проф. Николай Радулов от ИТН по време на преговорите по темата за сигурността между "Продължаваме Промяната", "Има такъв народ", "Демократична България" и "БСП за България".
Според Радулов е необходима "деполитизация и демутризация" в сектора, тъй като по думите му в органите на реда са били инфилтрирани хора, които са свързани с олигарси или ръководители на престъпни групировки. Той отбеляза нуждата от сектор "Сигурност" да се превърне в гарант за спазването на законите, за да взимат гражданите пример и органите на реда да печелят авторитет.
От ИТН застъпиха идеята за ревизия в МВР, както на състава така и финансова. Според Радулов трябва да се създаде Национална агенция по киберсигурност, а пожарната и гражданска защита да се изведат отделно от МВР. Той отбеляза и нуждата от по-добро обучение на кадрите и повишаване капацитета на преподавателите.
Андрей Михайлов от ИТН отбеляза нуждата от това да се направи анализ на направените проверки и преглед на свършеното от МВР. Според него трябва да се направи преглед на законодателството и да се направят промени, а не да се създават изцяло нови закони.
От партията поискаха и анализ на работата, структурата и функциите на ДАНС. Те поискаха още подобряване способностите за противодействие на корупцията, усилване на контраразузнавателното обезпечаване там, където се предвиждат по-голяма паричен поток от Плана за възстановяване и устойчивост. Също така да се реформира дирекция "Вътрешна сигурност", за да се бори с корупцията в МВР.

Подобни статии