Партията на Макрон се провали на местните избори във Франция

Социалистката Ан Идалго бе преизбрана за кмет на Париж.

Зелените и ляво-зелените съюзи отбелязаха грандиозна победа във втория тур на френските местни избори тази неделя, за сметка на центристката партия на президента Еманюел Макрон, която завърши участието си с погром. В Париж, например, властта остана при досегашната кметица и кандидат на Зелените, социалистката Ан Идалго.

Междувременно, ляво-зелените съюзи успяха да "отмъкнат" властта от центристките и дясно-центристките партии и в Лион, и в Бордо, според екзит пол, проведен от "Ипсос" и френската обществена телевизия. Същото важи и за Марсилия, където обаче, сложната система за гласуване прави крайния резултат трудно предсказуем.

В Страсбург, където Зелените и социалистите не успяха да се обединят, спечели зеленият кандидат Жан Барсегян.

Единственото утешение за правителството на Макрон дойде в лицето на френския министър-председател Едуар Филип, който успя да спечели вота в пристанищния град Хавър. Това е изключително важна победа, тъй като в момента в страната виреят спекулации, че Макрон готви сериозно преструктуриране на кабинета си, която може да завърши и със смяна на премиера.

По време на епидемията от Ковид-19 Едуар Филип - на пръв поглед безизразен технократ - повиши популярността си до ниво по-високо от това на Макрон, който според критиците е "президент на богатите, без връзка с обикновените хора". Анкета на Harris Interactive Epoka от петък дори показа, че 44% от анкетираните имат положително мнение за Макрон, но 51% предпочитат да се доверят на Филип - скок от 13 пункта за премиера само за няколко месеца.

Към момента обаче Филип не е предоставял отговор по въпросите за политическото си бъдеще. Конституцията на Франция му позволява да номинира свой заместник на кметския пост, а той да остане премиер, стига да реши. Но победата му все пак повдига въпроси за евентуални рокади в правителството.

„Въпреки че Макрон свърши доста добра работа по овладяването на епидемията, той не беше възнаграден от обществеността си“, казва Муджтаба Рахман, управляващ директор на Европа за рисковите консултации към "Евразия Груп".

Говорителят на правителството Сибет Ндиайе призна след неделните избори, че резултатите са силно „разочарование“, но тя изтъкна и че партията La Republique en Marche (LREM) на Макрон съществува едва от четири години.

Лидерът на LREM Станислас Герини обаче настоя, че правителството вече предприема сериозни стъпки за опазването на околната среда, включително и мерки за затварянето на въглищни електроцентрали и прекратяването на нефтеното сондиране във Франция.

Неделният местен вот, първоначално насрочен за 22 март, беше отложен, тъй като Франция обяви тогава извънредно положение в цялата страна. Здравните предпазни мерки за неделя включваха задължителното носете на предпазни маски за лице както за избирателите, така и за служителите.

Резултатите към момента сочат, че популярността на Зелените нараства вече и във Франция освен в няколкото европейски държави, като тя е засилвана от въпроса с климатичните изменения, отбелязва "Франс прес". Представители на Зелените спечелиха министерски постове в Швеция, Финландия и Австрия. Силно е тяхното присъствие и в германските властови органи.

Подобни статии

 • Шест опозиционни партии в Унгария се обединиха срещу Орбан

  Шест опозиционни партии в Унгария се обединиха срещу Орбан

  Шестте основни унгарски опозиционни партии се ангажираха въпреки разногласията си да сформират съюз, за да победят премиера Виктор Орбан и неговата партия Фидес на следващите парламентарни избори, които ще бъдат през 2022 г., предаде Франс прес.

  67
 • Руски хакер похитил снимки на принц Хари и Меган

  Руски хакер похитил снимки на принц Хари и Меган

  Руски хакер може да стои зад похищението на сватбените снимки на британския принц Хари и на неговата съпруга Меган, твърдят авторите на новата книга за херцозите на Съсекс "Fiding Freedom" (Да откриеш свободата), съобщава БТА.

  72
 • Ще има ли руска военна помощ в Беларус?

  Ще има ли руска военна помощ в Беларус?

  Според няколко канала на Телеграм в уличните сблъсъци в Минск през нощта срещу вторник е участвал "руски спецназ", притекъл се на помощ на своите колеги. Информацията бързо бе опровергана - опозиционните структури в Беларус навярно добре схващат, че Александър Лукашенко засега явно няма нужда да иска силова помощ от източния си съсед.

  115