Партията на премиера Бабиш загуби изборите в Чехия

Партията на чешкия премиер Андрей Бабиш АНО загуби парламентарните избори в страната, макар и с малка разлика от победителите - опозиционната дясноцентристка коалиция “Заедно”, предаде Ройтерс.  Междувременно откараха по спешност чешкия президент в болница. Милош Земан е бил на среща с премиера Андрей Бабиш, от която по спешност е бил закаран с линейка в болничното заведение. 

АНО получи подкрепата на 27,3%, а “Заедно” - на 27,6%. Другата опозиционна сила - съюзът между Партията на пиратите и партията “Кметове и независими”, взе 15,5% от гласовете. Така двете опозиционни формации ще имат 108 депутати в 200-местната долна камара на парламента. 
Депутати ще има още само една политическа формация - “Свобода и директна демокрация”, за която са гласували 9,6%.

След обявяването на резултатите премиерът поздрави “Заедно” за победата. Но обяви, че е готов да води преговори за формиране на ново правителство, ако президентът Милош Земан му връчи мандат. Преди вота президентът бе казал, че ще възложи съставянето на кабинет на партията с най-добър резултат на изборите, която е АНО (“Заедно” е коалиция). Дори и да получи мандат от Земан, Бабиш вероятно няма да има съюзници за коалиция. Двете опозиционни формации, постигнали мнозинство, изключват идеята да си сътрудничат с Бабиш. Неговите досегашни партньори - социалдемократите и комунистическата партия, не успяха да влязат в парламента.

Самият премиер по време на кампанията бе засипан с критики за лошо справяне с пандемията от коронавируса, както и че се е възползвал от премиерската си длъжност, за да обслужва собствени интереси. Името на Бабиш се появи и в “Досиетата Пандора”.

Подобни статии