Патриарх Неофит изказа съболезнования за загиналите в с. Рояк и на АМ "Струма", моли се за душите на жертвите

Негово светейшество българския патриарх Неофит отправи съболезнователен адрес за трагичния инцидент на автомагистрала "Струма", съобщиха от Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия.

"Опечалени братя и сестри, в ранното утро на днешния ден до нас достигна вестта за трагичния инцидент с автобус на автомагистрала "Струма", в който пътуваха 53-ма души - граждани на Република Северна Македония. Загинаха наши братя и сестри, между които и деца, а седем души бяха ранени. Инцидентът отне свидни човешки животи, а семейства се облякоха в безутешна скръб", казва патриарх Неофит.
Негово светейшество отбелязва, че "в тези тежки моменти си спомняме истината за кратковремеността на човешкия живот, а именно, че смъртта идва в един миг и отнема всичко...".
"В седмицата, в която се молим за загиналите при пътнотранспортни произшествия, тази поредна трагедия ясно ни показва, че катастрофите и инцидентите по пътищата са вследствие на множество фактори. С отеческа загриженост се обръщаме към всички, които шофират да бъдат разумни и отговорни по пътя! Всесърдечно се молим на Небесния наш Отец да упокои душите на загиналите при тежката катастрофа! Бог да ги прости и упокои там, където почиват праведниците! Отправяме молитва към Лекаря на душите и телата - Всемилостивия Господ Иисус Христос - и скоро да се върнат при близките си! Изказваме съболезнования към семействата на загиналите. Бог да им дарува всегдашно утешение! С обич в Христа", пише в своето съболезнавание българският патриарх Неофит.

Патриархът изпрати и съболезнователен адрес по повод загиналите в дома за възрастни във варненското село Рояк.

Трагичната вест за избухналия пожар в Дом за възрастни хора, който отне живота на девет души, е ужасяваща, казва българският патриарх Неофит в своя съболезнователен адрес за злополучния инцидент с пожар в Дом за възрастни хора във варненското село Рояк.
"Загиналите човеци са на преклонна библейска възраст, за които духът е бодър, а плътта немощна. Този инцидент още веднъж ни показва като общество, че трябва да ценим родителите си, които са ни дали не само живот, но така също своята любов и загриженост. Нека проявим като общество по-голяма отговорност и загриженост към домовете със социална насоченост. Нека ги подпомогнем, за да осигурим един спокоен живот на нашите братя и сестри", препоръчва Негово светейшество.
"Бог да прости и упокои душите на отишлите си от този свят загинали в пожара в дома за стари хора в град Варна! Господ да укрепи близките на загиналите и ги подкрепя в преодоляването на мъката. Вечна и блажена да бъде паметта им! С обич в Христа", пише в съболезнователния си адрес българският патриарх Неофит.

Подобни статии