Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" ще отбележи храмовия си празник

На 23 ноември, когато Светата Православна църква отбелязва паметта на Св. благоверен княз Александър Невски, патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" ще отбележи своя храмов празник. Това съобщиха от Българската патриаршия.

За храмовия празник на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" днес от 18.00 часа ще започне бдение.
Светата литургия за празника е утре от 9.30 часа в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Подобни статии

 • Чудесата на Св. Николай Чудотворец

  Чудесата на Св. Николай Чудотворец

  На 6 декември Светата Църква чества паметта на Св. Николай Мирликийски Чудотворец. Той се родил в гр. Патра, Мала Азия, в областта Ликия. Родителите му - Теофан и Нона, били благочестиви и знатни хора. Преданието разказва, че те дълго нямали рожба, но с молитва, сълзи и милостини, изпросили от Бога момче, което кръстили Николай (от гръцки “победител на народи”).

  2156
 • Свети Софоний е един от старозаветните пророци, предрекъл идването на Христа седем века преди това

  Свети Софоний е един от старозаветните пророци, предрекъл идването на Христа седем века преди това

  Св. пророк Софоний, живял в VІІ век преди Христа, бил съвременник на св. пророк Йеремия и пророчествувал в дните на цар Йосия. Като предсказал бедствията, които трябвало да постигнат Юдея и околните страни, той предвещал на юдейския народ и светлите новозаветни времена, когато Господ щял да посети Своя народ и си избере люде кротки и смирени, които ще се уповават на името Господне, няма да вършат неправди и няма да говорят лъжа.

  100