Пазарът в Одрин вече е отворен за посетители от България (Още около КОВИД-19 на Балканите)

Сърбия произвежда 4 млн. дози от "Спутник V", в Босна и Херцеговина разрешават до 100 души да се събират на закрито

Пазарът в Одрин вече е отворен за посетители от България

Страните на Балканите продължават да отчитат спад в броя на новите случаи на заразяване с коронавирус и продължават да смекчават рестрикциите, въведени заради пандемията. Следва справка на БТА за ситуацията с КОВИД-19 на Балканите:

ГЪРЦИЯ удължи ограниченията за пристигащите с полети от чужбина до 6 часа на 14 юни. Влизането в страната е позволено за пристигащите от Европейския съюз и Шенгенската зона, както и от още 23 държави. Пристигащите трябва да изпълняват едно от следните изисквания, за да бъдат допуснати в Гърция: сертификат за завършена ваксинация срещу коронавирус най-малко 14 дни преди пристигането; отрицателен ПСР тест, направен до 72 часа преди пристигането; документ, че лицето е преболедувало КОВИД-19 преди два до девет месеца.

Пътниците могат да бъдат подлагани на тест при пристигане и ако се окаже положителен, ще бъдат поставяни под карантина за седем дни (ако са ваксинирани) или за 10 дни (ако не са ваксинирани).

МВнР на България уточни, че при влизане в Гърция българските граждани могат да представят и Цифров сертификат на ЕС за COVID-19, който в случая се издава на сайта his.bg. Изискванията за представяне на резултат от PCR тест за коронавирус или информация за преболедуване от COVID-19 важат и за деца над 6-годишна възраст. За пътуващите до гръцките острови пълнолетни граждани остава задължителното условие да попълват формуляр за здравен статус 24 часа преди пътуването, като вписват в него и придружаващите ги непълнолетни.

В Гърция вече са поставени 6 463 465 дози ваксина. Поне една доза са получили 4 100 056 граждани, а ваксинацията е напълно завършила при 2 506 621. Министърът на здравеопазването Василис Кикилиас каза, че до момента и с двете дози са ваксинирани 23,7 процента от гърците.

От 12 юни полицейският час ще започва един час по-късно - от 1,30 през нощта, и ще завършва в 5,30 сутринта. От събота се разрешава и музиката в заведенията.

 

Известният пазар Улус в град Одрин в ТУРЦИЯ вече приема гости от България и Гърция, след като турските власти разрешиха на българските и гръцките граждани със сертификати за ваксинация срещу коронавирус да влизат в страната без PCR-тест. От 1 юни българските граждани са допускани в Турция през всички граници без тест срещу COVID-19, ако разполагат с документ за извършена ваксинация срещу коронавируса или с документ, че са преболедували болестта в рамките на последните 6 месеца, съобщи МВнР.

Същевременно турското министерство на здравеопазването съобщи, че 38 процента от населението на Турция вече е ваксинирано против КОВИД-19. По последни данни ваксинираните са над 32 милиона - близо 18,6 милиона са с поставена първа доза ваксина, а 13,5 милиона са с две дози. В граничещия с България окръг Одрин са ваксинирани близо 262 хиляди души (64 процента от населението). Голям е броят и на ваксинираните в окръзите Текирдаг (441 хиляди души ) и Къркларели (213 хиляди души).

В понеделник учениците от средните училища в Турция се включиха в присъствения учебен процес, след като поради антиковидните ограничения прекараха по-голямата част от учебната година в дистанционна среда. Гимназистите ще се редуват да посещават училище за два дни седмично, а останалите три дни ще продължат с обучение онлайн. Децата от по-долните класове вече започнаха присъствено обучение по същата схема от началото на миналата седмица.

  

На 4 юни СЪРБИЯ стана първата страна в Европа, която започна производство на руската ваксина Спутник V в своя Институт по вирусология "Торлак". През първите 4 до 6 месеца Сърбия ще произведе 4 милиона дози.

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич честити на няколко общини, сред които Зренянин, Шабац, Сомбор, Медведжа, че са преминали прага от над 50 процента ваксинирани пълнолетни граждани, но и изрази загриженост, че в цяла Сърбия процентът на ваксинираните е 48 на сто.

Благодарение на програмата за масова ваксинация и драстичното подобряване на епидемиологичната ситуация тази седмица бе съобщено, че фестивалът Екзит в сръбския град Нови Сад ще се състои от 8 до 11 юли в Петроварадинската крепост.

Заведенията в Сърбия вече работят до полунощ вместо до 22.00 часа, както във вътрешните си помещения, така и на откритите тераси и градини.

Президентът Александър Вучич поиска от правителството да осигури безплатна ваксинация за всички граждани на Република Северна Македония по избор с някоя от четирите ваксини, които се предлагат в Сърбия - на Пфайзер/Бионтех, Синофарм, АстраЗенека или Спутник V. Гражданите на Босна и Херцеговина също вече се ваксинират безплатно в Сърбия и могат да получат сертификат за това. Близо 1000 граждани на Република Северна Македония се ваксинираха миналия уикенд в сръбския град Вране.

 

Въпреки намаляването на новите случаи на заразяване и на смъртните случаи, свързани с новия короновирус, РУМЪНИЯ удължи с още 30 дни състоянието на тревога заради пандемията, считано от 12 юни. Правителството въведе обаче допълнително разхлабване на ограничителните мерки, увеличавайки максималния брой на хората, които се допускат на сватби и кръщенета на закрито, както и на броя на участниците в подобни събития на открито. Голямо разхлабване на ограничителните мерки влезе в сила на 1 юни, когато отвориха барове, клубове и дискотеки, макар и при известни ограничения. Вътрешните помещения на ресторантите вече работят с до 70 процента от капацитета си в интервала 5,00 - 24,00 ч. Работят също спортни и фитнес зали, както и закритите басейни.

Същевременно темпът на ваксинация се забави, като през изминалата седмица на ден се ваксинираха между 40 и 50 хиляди души, докато през месец май бяха постигнати рекордни нива от над 110 000 ваксинирани на ден. По данни към 10 юни в Румъния са поставени 8 425 239 дози на общо 4 514 587 души, от които първа доза са получили 409 622, а двете дози - 4 104 965. Сред ваксинираните са и над 120 000 деца и юноши на възраст между 12 и 19 години. Имунизацията във възрастовата група 12 - 15 години започна на 2 юни.

Националният институт по обществено здраве съобщи, че до 6 юни в Румъния са потвърдени 1490 случая с варианти на SARS-CoV-2, които предизвикват тревога. От тях 1437 са случаи с вариант Алфа, открит за първи път във Великобритания, 10 с вариант Бета (Южна Африка), 17 с вариант Гама (Бразилия) и 26 с вариант Делта (Индия).

 

В РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ броят на новозаразените с коронавирус намалява, а активните случаи към 10 юни са 451. В болници се лекуват 125 пациенти с КОВИД-19, а в ковид отделенията има около 500 свободни легла. Поради намаляването на броя на новозаразените болниците затвориха част от отделенията си, предназначени за ковид пациенти.

Ваксинацията продължава по план. На 9 юни в страната пристигнаха и 30 000 дози ваксина Синовак, дарени от Турция. В Република Северна Македония с поне една доза ваксина са ваксинирани 48 процента от хората над 70 години, 42 процента от групата над 65 години и 35 процента от възрастовата група над 60 години.

Общият брой на заразените от началото на епидемията е 155 469, а смъртните случаи са общо 5467. В Република Северна Македония бе установен и случай на индийския вариант на коронавируса при пациент, завърнал се наскоро от Ирак.

 

АЛБАНИЯ отмени всички ограничения за чуждестранни туристи, свързани с пандемията от КОВИД-19. Правителството съобщи на 5 юни, че през летния туристически сезон за посещения в Албания няма да са необходими PCR или антигенни тестове, нито имунизационни паспорти. Изискването за 14-дневна карантина при влизане в страната също е отменено.

Броят на новозаразените и починалите от последиците на КОВИД-19 в Албания спадна драстично през последния месец. В момента активните случаи са по-малко от 300, а от няколко дни не е регистриран нито един смъртен случай. Около 29 процента от 2,8-милионното население на страната вече са ваксинирани с поне една доза. До края на юни е планирано да бъдат ваксинирани 1 милион души.

Правителството се надява на бум в туризма това лято, след като туристическият сектор претърпя сериозни загуби миналата година заради ограниченията във връзка с пандемията.

 

КИПЪР пристъпи от вчера към ново облекчаване на рестрикциите. Отпадна комендантският час и бяха отворени нощните клубове и дискотеките. Посетителите ще трябва да разполагат с отрицателен PCR или антигенен тест, направен през последните 72 часа, или сертификат за ваксинация, направена поне три седмици по-рано.

На масови събития, като сватби, кръщенета и др., вече ще бъдат допускани до 250 души на закрито. На открито вече е позволено присъствие на до 350 души. За присъствие ще бъде необходим т.нар. Сейф Пас за здравния статус на поканения.

В края на миналата седмица бяха отворени контролно-пропускателни пунктове по демаркационната линия, разделяща международно признатата Република Кипър от т.нар. Севернокипърска турска република, която е призната само от Анкара. Това бе първото облекчаване на движението между двете части на острова от декември насам. Съгласно новите общи правила хората, които пресичат демаркационната линия, трябва да представят негативен ПСР или антигенен тест, валиден за седем дни.

В северната част на Кипър вече са ваксинирани близо 140 000 души, като над 62 000 са с поставена втора доза. През седмицата Турция изпрати още 50 000 дози ваксина в Северен Кипър, с които общият брой на изпратените от Турция ваксини достигна 190 000.

В Република Кипър към 9 юни първа доза от ваксината са получили 57,6 процента от населението, а 37,9 на сто са завършили ваксинационния цикъл, сочат данни на министерството на здравеопазването, което отбелязва, че Кипър бързо се придвижва към целта от 65 процента ваксинирано население през юни.

 

От 5 юни ЧЕРНА ГОРА отвори границите си за граждани на страните от ЕС и Израел, които могат да влизат на нейна територия без изисквания във връзка с КОВИД-19. Преди това само граждани на съседните страни от региона можеха да влизат в Черна гора без тест за коронавирус или сертификат за ваксинация. На Петербургския икономически форум черногорският министър на икономическото развитие Яков Милатович съобщи, че руските туристи също ще влизат в Черна гора без PCR тестове за коронавирус и без виза, както преди пандемията. Милатович каза, че в случай на заразяване с коронавирус по време на престоя в Черна гора, туристите ще получават безплатна медицинска помощ, а преди връщането в страната си - безплатен PCR тест.

Здравните власти съобщиха, че 30 процента от пълнолетните граждани на Черна гора са ваксинирани с една доза, а 20 процента - с две. В момента Черна гора има най-ниска заболеваемост от юли 2020 г. насам. В страната има само около 600 активни случая на коронавирус, което е 0,1 процент от населението, а някои райони на Черна гора, включително и крайбрежни зони, са почти напълно свободни от ковид.

Масовата ваксинация в Черна гора започна на 4 май.

 

В ХЪРВАТИЯ намалява броят на заразените с новия коронавирус, както и на хоспитализираните. Към 10 юни в болници се лекуват 482 пациенти с ковид, от които 48 са на респиратор. Болниците постепенно намаляват капацитетите за ковид пациенти и се връщат към обичайните си дейности и работа.

Министърът на здравеопазването Вили Берош съобщи, че вече са ваксинирани 40,8 процента от пълнолетните граждани. Две дози са получили 616 хиляди граждани. Общо са поставени 1 986 929 дози ваксина.

Мобилни екипи за ваксинация ще обикалят по график малки населени места, отдалечени от здравните заведения, за да се разшири обхвата на имунизацията. Сред иновативните начини на ваксиниране е и ковид-автобус, който от понеделник ще започне работа във Вировитичко-подравската жупания.

Хърватия започна и да дарява ваксини срещу КОВИД-19. Загреб дарява 30 000 дози на Босна и Херцеговина и по 10 000 дози на Черна гора и Косово.

 

СЛОВЕНИЯ продължи да смекчава мерките срещу КОВИД-19 и отмени в понеделник някои ограничения, които се отнасят за масовите събирания, капацитетите за настаняване и пазаруването. Присъствието на масови прояви все още е ограничено за персонал и посетители, които трябва да са ваксинирани, възстановили се от КОВИД-19 или са били тествани, но на заведенията бе разрешено да работят с до 75 процента от капацитета. Туристическите обекти с до 60 места за настаняване могат да предлагат 45 от местата, а по-големите, включително къмпингите, могат да предлагат 75 процента от своите капацитети. Басейните вече са отворени за всички гости, които са ваксинирани, оздравели от КОВИД-19 или са тествани, като персоналът също трябва да изпълнява тези критериии при ограничаване на капацитетите до 75 процента. Магазините трябва да осигуряват 10 кв. м на клиент, в сравнение с 20 кв. м преди смекчаването на мерките.

От 5 юни в Словения може да се влиза и с негативен бърз антигенен тест, не по-стар от 48 часа. От края на миналата година влизането в Словения без карантина е възможно само с негативен PCR тест, освен при някои извънредни случаи.

 

В КОСОВО от няколко седмици се забелязва видимо намаляване на броя на починалите и заболелите от КОВИД-19. През последните десет дни например общо са регистрирани три смъртни случаи като последица от заразата, а при направени над две хиляди теста, дневно се регистрират по 10-15 новозаболели. Голям е и броят на оздравелите, което допринесе за спад на броя на активните носители на вируса.

Правителството съобщи, че ще започне масова ваксинация на населението от 15 юни в опит да постигне 60 процента имунизирано население до края на 2021 г. Косово получи първата доставка ваксини на 29 март 2021 г., като по този начин стана последната страна в региона, която започна имунизационния процес. Досега страната е получила около 180 000 дози ваксина, дарени чрез механизма на Световната здравна организация КОВАКС и от Европейския съюз. На 28 май Косово подписа първото си споразумение с Пфайзер/Бионтех за покупка на 1,2 милиона дози ваксина срещу КОВИД-19, които ще бъдат доставени в рамките на 2021 г.

 

Епидемиологичната ситуация в БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА позволи от понеделник в Република Сръбска събирането на до 120 души на публични събития и до 70 човека на частни събирания като част от процеса на облекчаване на ограничителните мерки. В Мюсюлманско-хърватската федерация рестрикциите бяха облекчени още миналата седмица, като в закрити пространства могат да се събират до 100 души, а на спортните състезание е разрешена публика. Позволено е и организирането на по-големи публични събирания, при условие че участниците имат негативен антигенен или PCR тест, не по-стар от 48 часа, или удостоверените за преболедуван КОВИД-19 или за ваксинация с две дози.

Подобни статии