Пенсионери искат паметник на Тато пред парламента

Евгения Живкова почете дядо си, десетки поднесоха венци и цветя

Снимка: Бойко Кичуков Евгения Живкова и кметът на града Румен Гунински

„Без Тодор Живков нямаше днес да имаме пенсии. Този човек построи България и е достоен за паметник не само тук, в родния му град, но и пред Народното събрание в София“. С тези думи просълзен беловлас бивш бригадир от Ботевград поднесе цветя пред паметника на първия държавен и партиен ръководител Тодор Живков в родния му град. Почит за 110 години от рождението му отдадоха десетки жители и гости на Правец.

Традиционно рождението на дядо си почете и внучката му – топдизайнерката Евгения Живкова. Церемонията по тържественото честване бе скромна поради влезлите в сила по-строги COVID мерки. Пред паметника на Тато в родния му град венци и цветя поднесоха кметът Румен Гунински, общински съветници и много жители и гости, дошли специално за годишнината.

Човек от народа

„Той беше човек от народа и направи много за нас, но не го опазихме. Дойдохме, за да уважим паметта му“, каза пред „Телеграф“ секретарят на Съюза на ветераните от войните Любомир Стрехин. Заедно с него бяха дошли група пенсионери от Раковски. „При Тодор Живков живеехме много по-добре. Сега никой не може да ни осигури онзи живот, който имахме. Построихме си къщи, купихме си апартаменти. Имаше работа. Сега младите работят и пак нямат пари, затъват в кредити или бягат и се спасяват в чужбина“, коментираха пенсионерите. „Остави ни всичко това и се грижеше не само за Правец, но и за цяла България. Той наистина беше човек от народа“, категорични са жителите на малкото балканско градче.

Национален празник

Въпреки тържествения ден за града в централната му част, площада и при паметника на Тодор Живков кипеше усилен труд. Строителни работници изцяло преасфалтираха улиците, полагаха нови тротоарни плочки. Запитани дали знаят какъв ден е днес, по-възрастният от тях отговори – ден на труда! След това с усмивка се поправи и каза: „Днес се родил най-големия българин – другаря Тодор Живков. Това, което той е построил, ние не можем и да боядисаме“. Според мнозина от местните жители рождението и смъртта на първия държавен и партиен ръководител, който най-дълго е управлявал държавата ни – 33 години, трябва да се отбелязват като национални празници. „Този човек историята тепърва ще открива и оценява. Още паметници ще му се вдигат и ще си спомняме с добро за него“, настояха беловласите му почитатели.

Седло от Кадафи

През целия ден в града идваха хора, които отрупваха паметника му с венци и цветя. За разлика от предишни години сега народни представители не се появиха публично, може би отново поради наложените по-строги пандемични мерки. „Втори Тодор Живков не може да има в България и освен у нас той бе признат и в целия свят“, коментираха местните жители, които се отправиха към музея на Тато, който се намира в двора на родната му къща. И действително. В музея могат да се видят експонати, сред които най-впечатляваща е колекцията му от подаръци, които са му били връчвани в качеството му на държавен глава. Сред тях са картини, сувенири, статуетки, маски и различни произведения на изкуствата, подарени му от „братските народи“ на Мозамбик, Судан, Танзания, Етиопия, Гана, Замбия, Нигерия и Зимбабве, дарени му от различни африкански диктатори, управлявали тези държави. Сред най-впечатляващите подаръци са статуетка от Саддам Хюсеин, седло за камила от Муамар Кадафи, писалка от папа Йоан-Павел Втори, сервиз за чай от палестинския лидер Ясер Арафат, аметист от Михаил Горбачов. Подаръци Живков е получавал също така от лидерите на комунистическите партии на Китай и Северна Корея, както и от Латинска Америка. Има обаче и от Запада, включително порцеланова чиния с герба на САЩ, сувенири от Франция, Испания, Австрия, Гърция и други близки и далечни страни.

Подобни статии