Пенсионерите в София с 200 лв. по-богати

Пенсионерите в столицата вземат 100-200 лв. повече от тези, които живеят в провинцията. Най-драстична е разликата между столичани и хората в Разград, Кърджали, Търговище и Силистра, става ясно от данните на НОИ за първите шест месеца на годината. В София възрастните получават средно 615 лв. за старост на месец.

Бургазлии са с най-високи пенсии след столичани. В морския град вземат средно 569 лв. С шест лева по-малко от тях получават месечно перничани. Следват жителите на Варна, където средната пенсия е 540 лв. Парите за старост във Пловдив средно са 498 лв. Така пловдивчани остават след възрастните от Кюстендил в класацията. В града на черешите средното възнаграждение е 534 лв. На дъното на класацията е Разград, където възрастните хора вземат 420 лв. Разликата със столичани е 195 лв. Кърджали и Силистра са на едно ниво – съответно с 425 лв. и 426 лв. Жителите на Търговище  пък вземат 430 лв. Средната пенсия у нас към юни е 509 лв. Запазва се тенденцията мъжете да получават повече пари на старини от жените. За първата половин година разликата е почти 100 лв. Мъжете вземат 577 лв. средно, докато дамите – 462 лв. 

Пенсионерите, които получават на старини, приблизително колкото две минимални работни заплати у нас, са 45 180. Те получават месечно от 1200 до 1440 лв. У нас минималното възнаграждение е 650 лв. На тавана, който в момента е 1440 лв., са ограничени близо 18 840 българи. 

Подобни статии

 • Пламен Димитров: Вероятно ще има повече от едно увеличение на минималната работна заплата годишно

  Пламен Димитров: Вероятно ще има повече от едно увеличение на минималната работна заплата годишно

  „Да не забравяме, че има в коалиционното споразумение предвидена актуализация на бюджета от 1 юли. Една възможност, която може би също ще се обсъжда, е едно по-малко увеличение сега, от 1 март, и възможно второ увеличение – от 1 юли, за да може на стъпки минималната работна заплата да се приближава към числа, които са много по-близки до издръжката на живот.“ Това каза пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров. Преди да влезем в еврозоната правителството има амбиция МРЗ да нарасне значително от сегашните нива, поясни синдикалистът.

  14
 • Омбудсманът Диана Ковачева с конкретни предложения за по-справедливи пенсии

  Омбудсманът Диана Ковачева с конкретни предложения за по-справедливи пенсии

  Омбудсманът Диана Ковачева е изпратила становище до председателя на Народното събрание и председателите на бюджетната и социалната комисии в парламента, в което посочва шест стъпки за по-справедливи пенсии. Ковачева смята, че трябва да бъдат обсъдени конкретни законодателни промени при разглеждането на проекта за удължаване до 31 март на действието на разпоредби от закона за бюджета на общественото осигуряване.

  79
 • Иван Нейков: Увеличаването на възрастта на една нация не е катастрофа

  Иван Нейков: Увеличаването на възрастта на една нация не е катастрофа

  За България бъдещето са възрастните хора от гледна точка на статистиката и обществото ни започна да приема тази ситуация като катастрофа, но увеличаването на възрастта на една нация не е катастрофа, заяви директорът на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков на конференцията "Български гласове за Европа: социални проблеми и възможности за решаването им" , която се провежда в пресклуба на Българската телеграфна агенция в Пазарджик.

  89