Пенсионирана учителка плете рогозки от царевична шума

Снимка: Велина Махлебашиева

"Това е за мен много мило, приятно. Смисълът е за духовната сила на човека, удовлетворение от това, което правиш и създаваш. Мисълта ти работи, работят ти ръцете, радваш се като видиш предмета готов. Това много ми спасява душата". Така бившата учителка Вера Цанева обяснява как е усвоила майсторството да плете рогозки от царевична шума.

"Тогава се плетяха стъпки с най-грубата беленица, с най-широкото листо, без да бъде обработвано - това съм виждала като дете. Когато започне да се тъче рогозката се събират и си помагат вкъщи - майката, бабата, лелята, стринката всички родове, които живеят близко. Сядат пред големия стан, едната подготвя беленицата. С ножицата отрязва грубите неща, намокря беленицата и я складира там", допълни в предаването "Закуска на тревата" Цанева.

От беленица все още се плетат рогозки, но най-често панери, пана, подложки за сервиране. От царевична шума се майсторят и куклички за декорация. Такова е съвременното приложение на това занятие, в което се използва дебела дъска - на нея се работи, чукче за наместване на шумките в плетката, а основното в ръцете на майсторката е дървеното шило.

"Ето оръдието на труда, с него си мушвам в дупчицата и си прокарвам листа и се завива".

През есента, когато се бере царевицата се подбират най-нежните листа, обяснява Вера Цанева, сушат се, а преди да се започне работа се топят във вода, за да омекнат. Спазва се определена технология, продължава майсторката, която се захваща с това занимание, след като се пенсионира и то осмисля дните ѝ. Завършила е история и етнография и живее с традициите. 80-годишната жена вече 15 лета показва на празници и панаири това традиционно занимание, което се върши със сърце и търпение:

 

 

За пета поредна година Етнографският музей „Етър“ край  Габрово се включи в инициативата за отбелязване на Световния ден на плетенето и събра майстори, съхранили уменията на предците си в изплитането на предмети, служили в бита на нашите баби и дядовци, та до днес.

Майстори, които плетат с различни материали, но все природни се събраха в музей "Етър". Те са съхранили онова познание и умения, благодарение на които поколенията преди нас са се справяли с бита си. Знаят от бабите си да плетат рогозки от царевична шума, могат да майсторят сламени шапки, кошници от повет и леска, пчелни кошери, да плетат кошове за фураж и въжета от коноп.

Подобни статии