Пентагонът предупреждава: ИД може да нападне САЩ след 6 месеца

Вашингтон: Талибаните и ИДИЛ са смъртни врагове

Ислямска държава в Афганистан ще бъде способна да нападне Съединените щати след едва шест месеца и има намерение да го направи. Това обяви високопоставен служител на Пентагона пред Конгреса по оценка на американските разузнавателни служби, съобщава Ройтерс.

Колин Кал, заместник-министър на отбраната по политическите въпроси, предупреди, че Афганистан все още може да представлява сериозна заплаха за националната сигурност на САЩ дори след поражението й в близо 20-годишната война, приключила през август.

"Нашата оценка е, че талибаните и ИДИЛ са смъртни врагове. Така че талибаните са силно мотивирани да преследват "Ислямска държава", отбеляза той и допълни, че трябва да бъде изяснено дали талибаните са способни ефективно да се борят срещу екстремистката групировка след изтеглянето на американските военни през лятото.

"Ислямска държава" извърши самоубийствени атентати и други нападения след превземането на Афганистан от талибаните през август в опит да попречи на талибаните да наложат закон и ред.

Според Кал ИДИЛ има "няколко хиляди" бойци.

По негови думи групировката "Ал Кайда" в Афганистан е по-сложен проблем, предвид връзките й с талибаните. Възстановяването на капацитета й за нападение срещу САЩ би й отнело "година или две".

Кал посочи и че Съединените щати все още нямат споразумение със съседни на Афганистан страни за приемане на войски за борба с тероризма.

На този фон талибанското правителство обеща да гарантира сигурността на европейската мисия в Афганистан, докато Брюксел обмисля възможността за частично отваряне на дипломатическото си представителство, предаде АФП.

"Можем да потвърдим, че работим за възстановяване на минимално присъствие на място", заяви европейски представител пред АФП, след като в. "Файненшъл таймс" писа за евентуално повторно отваряне в рамките на един месец. "Не можем да дадем повече подробности поради причини, свързани със сигурността", добави източникът, пожелал анонимност.

ЕС евакуира целия си персонал през август след завземането на властта от талибаните. Миналата седмица европейският първи дипломат Жозеп Борел заяви пред медиите, че страните членки на ЕС са се споразумели, че "минимално присъствие на ЕС в Кабул е необходимо, за да подкрепим афганистанския народ и да гарантираме безопасно пътуване на афганистанците, изложени на опасност, но че това не означава, че европейците признават новия режим".

Завръщането на мисията на ЕС в Афганистан би било "позитивна и важна стъпка, която приветстваме, заяви говорителят на афганистанското външно министерство Абдул Кахар Балки, като добави, че сигурността на европейското представителство ще бъде гарантирана, както и на другите посолства.

Само няколко посолства продължават работата си в Кабул, включително на Пакистан, Китай, Русия и Турция.

 

Подобни статии