Пестим 425 лева за отопление след саниране

Средно по 218 евро, или 425 лева пестят домакинствата годишно от сметката за отопление след саниране на сградата. Това сочи анализ на консултантска компания.

Според него това е около 50 на сто от разходите за отопление на домакинствата. Еврокомисията планира до 2030 г. да обнови 35 млн. сгради, от общо около 250 милиона в страните на ЕС. Това е значително повече от санираните годишно 0,2 на сто от сградите в ЕС в момента с цел енергийна ефективност, пише в анализ на Ройтерс.
До края на десетилетието обаче постигането на целта за дълбоки енергоспестяващи ремонти може и да намали прогнозираното потребление на газ в ЕС с 43 000 гигаватчаса (GWh) годишно. Сградите произвеждат над една трета от емисиите на парникови газове в ЕС, като около 75 на сто от тяхното отопление се осигурява от изкопаеми горива.

Подобни статии

 • Растат цените на имотите, расте и броят на сделките

  Растат цените на имотите, расте и броят на сделките

  Имотите ще продължат да поскъпват и през тази година, но пазарът върви към балон. Това предупреждават експерти след като през миналата година беше отчетен рекорден ръст в цените на жилищата въпреки пандемията. Ще се стигне ли до прегряване и спад на цените и кога е най-подходящият момент да купим апартамент - отговорите потърси Нова телевизия в свой репортаж.

  82
 • Архитекти предлагат проект със седем приоритета за промяна на строителните закони

  Архитекти предлагат проект със седем приоритета за промяна на строителните закони

  Координационният съвет на браншовите организации в устройственото планиране, инвестиционното проектиране и строителството предлага 7 ключови приоритета за устойчивото развитие на сектора, както и конкретни политики и мерки за постигането им. Предложенията са резултат от продължителен процес на анализ и диалог между професионалните организации. Идеите за развитието на отрасъла бяха представени на съвместна пресконференция на седемте браншови сдружения, които формират координационния съвет.

  106
 • Жилищата в София поскъпнаха с около 10% през 2021 г., по морето и курортите - с между 3% и 7%

  Жилищата в София поскъпнаха с около 10% през 2021 г., по морето и курортите - с между 3% и 7%

  Цените в София на жилищата през миналата година са нараснали с около 10%. Същото важи и за другите големи градове. В морските и планинските курорти отбелязаният ръст е с между 3 и 7%, отчитат от Bulgarian properties.

  173