Пет мечки заспаха преди смяната на стрелките в парка Белица

Снимка: Парк за танцуващи мечки „Белица“ Част от мечките вече се отдадоха на сладка дрямка

Пет мечки от Белица се отдадоха на сладка дрямка още преди смяната на стрелките и настъпването на зимното часово време, съобщиха от парка в Белица.

Сейда, Маринка, Сузана, Боби и Чарли вече спят зимен сън. Останалите обитатели също се подготвят за хибернация, а някои като Монти се прозяват сладко, докато се любуват на есенните лъчи.

Още в края на септември Сейда се приготви за зимния сън. Тя  прекарваше повечето време в бърлогата си, но все още излизаше да се храни поне веднъж дневно. Миналата година мецаната спа четири месеца и половина. Още миналия месец гледачите я забелязаха да събира суха трева, с която ще застеле бърлогата си. “Подготовката за зимния сън на Сейда ни изненада, но преди много години мечката Виолета заспа зимен сън още в края на септември. Обикновено мечките спят от ноември до март в парка за танцуващи мечки в Белица“, обясняват гледачите. Абсолютен рекордьор по сън е  покойната мечка Вела от парка. Тя изкарала в сладка дрямка цели шест месеца.

За да се подготвят за хибернация, мечките ядат много повече през есента от обичайното, за да натрупат подкожна мазнина. По време на хибернация те ще изразходват тази допълнителна телесна мазнина, за да живеят, без да губят мускулна маса. Това позволява на мечките да излязат от зимен сън толкова силни колкото и преди зимния сън. Те могат да загубят до 40% от тяхното тегло по време на зимния сън. По време на този процес сърдечната честота и телесната температура на мечката може да спаднат. Мечката лесно се събужда.

Спящите мечки се свиват в ембрионална поза. Могат да променят позицията си в бърлогата и лесно могат да напуснат бърлогата по време на месеците, през които трябва да спят. В природата мъжките заспиват  около средата на декември и напускат бърлогите си през средата на март. Женските, които раждат през зимата, остават в техните бърлоги по-дълго - от ноември до средата на април.

Подобни статии