Пет месеца след юбилея: Богдана Вулпе издъхна на 80

Изпращаме актрисата в църквата Света Параскева

Богдана Вулпе (1940-2021)

Актрисата Богдана Вулпе е издъхнала на 80 г., само пет месеца след като отпразнува юбилея си в края на ноември. Тъжната вест обяви синът й Николай Андреков.

„Всеки, който я познава, знае, че дори и в трудни моменти мама не спираше да се раздава, винаги беше готова да помогне с каквото може, но голямото й сърце не издържа и просто изключи (не си отиде от тъй модерния напоследък COVID-19), пресели се мирно и тихо в Онзи, Другия, По-добрия свят, в който тя безрезервно вярваше. Духът отново победи материята. Ще ми липсват разговорите ни, в които тя непреднамерено, неназидателно, ненатрапчиво ми преподаваше житейски уроци и същевременно пред погледа ми завинаги ще остане леко поклащащата се фигура, приличаща на Дикенсов персонаж, с ритмичното потропване на бастунчето, която бавно се отдалечава след поредната ни среща. Прости ми, мамо, ако волно или неволно съм те обидил с нещо, и ти благодаря за всичко – най-вече, че ме направи добър човек (надявам се). Почивай в мир!“, сподели наследникът й. „Лек и спокоен път, мила бабо Боги! Обичам те и знам, че винаги ще си до мен“, добави и една от внучките й Виктория Андрекова.

Богдана Вулпе е родена в София на 30.Х.1940 г. в семейството на артист и учителка. По бащина линия Богдана Вулпе е внучка на известния оперен певец Иван Вулпе - създател на българската вокална школа и един от основоположниците на Българската оперна дружба, прераснала по-късно в Софийска опера.

Баба й Богдана Гюзелева-Вулпе е оперна певица, първата българска композиторка - автор на операта "Психея" и оперетата "Съюзници". Неин баща е оперният певец Николай Вулпе, а изтъкнатият диригент Иван Вулпе е неин брат - той е главен диригент и директор на филхармониите в Шумен, Русе, Бургас, на Бургаската опера, професор в Държавната музикална академия.

Прадядо й по майчина линия е проф. Иван Гюзелев - учител в Априловската гимназия, един от основателите на Българското книжовно дружество, депутат в Първото народно събрание. Богдана Вулпе завършва ВИТИЗ в класа на проф. Кръстьо Мирски. Три години работи във Врачанския театър. От 1961 до 1990 г. печели над 20 лауреатски награди в конкурсите за художествено слово.

От 1964 до 1966 г. е в Русенския драматичен театър, след което работи в Театъра на словото към Българската концертна дирекция и в Студиен литературен театър "Възраждане". През 1969-1970 г. специализира в Париж актьорско майсторство в театралната трупа на Роже Планшон. Работи и в Драматичен театър "Н. О. Масалитинов" в Пловдив. Много популярни сред публиката са рециталите й "Пазете се! В града има блуждаещи огньове!" по "Андерсенови приказки" (над 1500 представления), "Странстванията на Чайлд Харолд" по Джордж Байрон (над 700 изпълнения), "Гори Тилилейски" по Елин Пелин (над 600 изпълнения). Също и нейните актьорски интерпретации на разкази на Хофман, Дикенс, Гьоте, стихове на Иван Вазов, Христо Ботев, Христо Смирненски, Никола Вапцаров. През 1991 г. тя регистрира театрално-музикална къща "Богдана Вулпе" с цел да продължи музикално-образователните концерти. Богдана Вулпе е учредителка на сдружението "Приятели на мисията "Вулпе". Участвала е в много филми и в реклами по телевизията, има епизодични участия в чужди филмови продукции. Дълги години се е занимавала и с подготовка на кандидат-студенти.

Член е на Съюза на артистите в България, на Съюза на българските филмови дейци, на Българската академия за наука и изкуство (БАНИ) и на Антропософското общество в България.

Поклонението ще се състои на 29.04 (четвъртък) от 12.30 ч. в църквата „Света Параскева“, съобщиха от Съюза на артистите.

Екипът на www.politika.bg изказва съболезнования на близките и семейството на Богдана Вулпе

 

Три развода, трима правнуци

Три пъти е сключвала граждански брак Богдана Вулпе и трите пъти се е развела. Личната й равносметка включва още две деца, пет внучки и трима правнуци. „Внучките ми са моята гордост. Едната от тях, Виктория Андрейкова, получи голямата награда в конкурс на тема "Чарли Чаплин". Втората ми внучка Богдана Белмустакова е приета в 18-а гимназия "Уилям Гладстон" и ще изучава там източни езици. Най-малката, Габриела, е още в детската градина, но вече има театрални изпълнения“, споделя актрисата в интервю през 2008 г. А за ежедневието си като пенсионер казва: „Подобно на целокупното пенсионерско племе в България и като представител на художествено-творческата интелигенция от тази генерация и аз страдам от националното заболяване на българския пенсионер - диагнозата е "остра социална недостатъчност". Това обаче не ми пречи да запазя оптимизма си, като се старая да бъда истински реалист, а не измислен оптимист. Защото винаги трябва да имаме упование в утрешния ден, в който не знаем дали покрай лошите неща няма да се случат и хубави неща.“

Отказа цветя, събра дарение за ветераните

На 8 ноември 2020 г. Богдана Вулпе отпразнува двоен юбилей – освен 80-ия рожден ден, тя чества и 60 години творческа дейност. По този повод тя направи творческа вечер в бившото кино „Левски“. Входът за събитието бе свободен, а гостите се насладиха и на изпълненията на пиано на Валентин Стамов. В залата бяха осигурени всички предпазни мерки според наредбите на Министерството на здравеопазването, като гостите бяха с маски. Горещата молба на Богдана Вулпе към гостите бе да не й носят цветя, а да направят дарение за Дома на ветераните актьори.

Подобни статии