Петима умират от COVID-19 всяка минута

Починалите в световен мащаб, свързани с COVID-19, надхвърлиха 5 млн. души според данни на Ройтерс, като неваксинираните хора са особено изложени на вирулентния Делта вариант на коронавируса. Средно 8000 починали се съобщават ежедневно по света през последната седмица, или около 5 починали на всяка минута.

Вариантът разкри големите различия в темповете на ваксиниране между богатите и бедните страни и последицата от колебанията относно ваксините в някои западни държави.

Повече от половината от всички починали в световен мащаб са в САЩ, Русия, Бразилия, Мексико и Индия.

Макар че отне малко повече от година, докато броят на починалите от COVID-19 достигна 2,5 млн. души, следващите 2,5 млн. смъртни случая бяха регистрирани за малко под осем месеца според анализ на Ройтерс.

Световната смъртност обаче се забавя през последните седмици.

През последните дни се засилва фокусът върху получаването на ваксини от по-бедните страни, където много хора тепърва ще получат първа доза, дори когато техните по-богати съпланетяни започнаха да получават подсилващи трети дози.

Повече от половината от света все още не е получил поне една доза ваксина срещу COVID-19 според Our World in Data.

Световната здравна организация (СЗО) тази седмица заяви, че нейната програма за разпределение на ваксини COVAX за първи път ще разпределя дози само в страни с най-ниски нива на покритие.

COVAX от януари до голяма степен разпределя дози пропорционално между своите над 140 държави бенефициенти според размера на населението.

"За доставките през октомври ние разработихме различна методология, обхващаща само участници с ниски нива на снабдяване", заяви Марианджела Симао, помощник генерален директор на СЗО, за достъпа до ваксини.

САЩ, които се борят с дезинформацията за ваксините, която накара около една трета от населението да избягва ваксинациите, надхвърлиха 700 000 починали, като те са водещата страна в света по този показател. Заразените и хоспитализациите в САЩ са с тенденция към намаляване, но здравните власти се подготвят за възможно ново настъпление на заразата, тъй като по-хладното време принуждава хората да стоят повече на закрито.

Като регион Южна Америка има най-високия брой смъртни случаи в света, съставлявайки 21% от всички регистрирани починали, следван от Северна Америка и Източна Европа, допринасящи за повече от 14% от всички смъртни случаи според анализ на Ройтерс.

Още по темата: COVID-19

Подобни статии