Петима уволнени заради двамата пациенти, които починаха на студеното стълбище в пловдивска болница

Петима служители на пловдивската УМБАЛ „Св. Георги“ ще бъдат уволнени, а двама ще бъдат наказани с предупреждение за уволнение.

Това са първите резултати от вътрешната проверка в държавната болница по повод случая със заснетите на видеоклип двама пациенти, оставени да висят в студа на стълбите пред новооткритото COVID звено. По-късно и двамата мъже, които били преместени с линейка от Инфекциозна клиника на същата болница към Клиниката по токсикология в първа база на здравното заведение, починаха.

Тези първи резултати от вътрешната проверка на болницата излизат, след като в четвъртък вечерта здравният министър д-р Костадин Ангелов проведе закрита за медиите среща в Областната управа в Пловдив. По-рано през деня директорът на болницата проф. д-р Карен Джамбазов определи случилото се като „логистичен инцидент“, като уточни, че единият от пациентите, който е бил с кислородна бутилка, седял през цялото време в линейката, а не навън на стълбите, където бил сниман. Според съпругата на Господин Господинов- Мария кислородът в бутилката е свършил и тя е била свидетел как мъчително мъжът й се задушава пред очите й. В същото време никой не се отзовал на виковете й за помощ. На обратното мнение на същата импровизирана пресконференция пред новото COVID звено бе ръководството на болницата, откъдето уточниха, че нямали информация кислородът на пациента да е свършил.

„В резултат на събраните материали и доклад на нарочната комисия, назначена от изпълнителния директор на лечебното заведение, към момента е установена вината на седем служители, които са извършили, респективно – допуснали да бъдат извършени нарушения на реда за обслужване на пациентите и оказването на медицинската помощ.

В ход е процедура по уволнението на един административен ръководител, един лекар, двама санитари и един шофьор на линейка. Издадени са и две заповеди за наказание

„Предупреждение за уволнение“, се казва в съобщение от болницата. Там се уточнява, че комисията продължава работата си, тъй като има още въпроси и обстоятелства, които подлежат на допълнителна проверка и изясняване.

От днес, също така в болницата се въвеждат още по-строги мерки за съгласуване на преместванията на пациенти от един стационар в друг. Към предмета на проверката бил включен и сигнал за друг смъртен случай от 18 ноември, пак на пациент с коронавирус. За това алармира неговата дъщеря, която е медицинска сестра в чужбина. Баща й е починал, след като също бил местен между различните клиники в същата държавна болница, нищо че бил в тежко състояние. Когато й предали вещите му след смъртта му, от портфейла му липсвали 100 лева и банковата му карта.

За окончателните резултати на вътрешната проверка ще бъде съобщено след нейното приключване, а материалите ще бъдат предавани на разследващите и контролните органи, ангажирани с подаваните сигнали, твърдят от болницата.

Междувременно със случая на починалите двама мъже, оставени да лежат на стълбите пред отделението, се самосезира и прокуратурата в Пловдив.

Подобни статии