Петър Ганев от ИПИ: Една промяна на правилото за дефицита сега ще си остане в сила за постоянно

Една промяна на правилото за дефицита сега ще си остане в сила за постоянно и ще позволи по-голям дефицит и в наглед нормални години, смята Петър Ганев от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Наскоро от финансовото министерство публикуваха законопроект за промяна в Закона за публичните финанси. С него се изменят иначе строгите фискални правила. „Предложения за промени в рамковия закон за бюджета трябва да се разглеждат с повишено внимание, а когато се променят фискалните правила, непосредствено преди да бъде внесен бюджет в година на криза, повишеното внимание граничи с подозрение", смята Ганев. Текстовете предвиждат бюджетният дефицит, изчислен по европейската методология (начислена основа), да надвишава 3% при появата на извънредни обстоятелства.

С втората програма бюджетният дефицит по консолидираната фискална програма, изчислен на касова основа, също ще може да бъде 3% от БВП. Според Ганев обаче фискалните правила не са параван на бюджетната политика в добрите времена и не следва да се променят в лошите. Икономистът пише, че сегашният закон вече вече предвижда отклонения при извънредни обстоятелства и по-голям спад на икономиката. Пример за това е, че след актуализацията на бюджета за текущата година предвиденият дефицит на касова основа вече е 3.5 млрд. лв. (близо 3% от БВП), което е допустимо спрямо закона именно поради наличието на извънредна ситуация.

Подобни статии