Петър Марчев с награда за къс хумористичен разказ в конкурса на името на Чудомир

Журналистът и писател Петър Марчев е 52-ият носител на наградата за къс хумористичен разказ на името на Димитър Чорбаджийски – Чудомир. За първи път казанлъчанин е удостоен с престижния приз. Жури под председателството на Деян Енев присъди наградата на Марчев за неговия разказ "Животът е прекрасен", публикуван в брой 43 от 23 октомври 2020 г. на в. "Стършел".

Kазанлъшкият творец има издадени няколко романа, автор е на рок-опера, пътеписи, публицистика, хумор и сатира, литературна и кинокритика, както е и режисьор на филми. В зората на демокрацията Петър Марчев е работил като журналист във вестник "Заводска трибуна", чийто наследник е вестник "Трибуна Арсенал", както и във вестниците "Искра" и "Седмица" в Казанлък.

С поднасяне на цветя на гроба на Чудомир в Литературно-художествения музей в Казанлък ще бъдат открити традиционните Чудомирови празници, които по традиция започват на рожденния ден на прочутия писател, хуморист и художник. Музеят през целия ден ще бъде отворен, съобщи за БТА Добрина Матова, директор на културния институт. За втора поредна година 8-дневната програма, която завършва на 1 април - Деня на хумора, ще бъде онлайн. От програма отпада и премиерата автобиографичната книга на Татяна Лолова, която на 23 март си отиде от този свят.

Връчването на наградата Петър Марчев се отлага заради извънредното положение и ще се състои на премиерата на спектакъла "Чудомирови разкази и неволи" на театър "Любомир Кабакчиев". Премиерата ще бъде насрочена след края на противоепидемичните мерки в страната.

Наградата "Чудомир" е най-старото литературно отличие у нас, което се връчва без прекъсване от 1969 година досега и се дава за хумористичен разказ, публикуван във вестник "Стършел". Призът е учреден през 1969 г. и се връчва от Община Казанлък, Фондация "Чудомир" и в. "Стършел" всяка година. От организирането на Чудомировите празници до днес, това е едно от най-очакваните културни събития в седмицата от 25 март до 1 април.

Първият й носител е Петър Незнакомов през 1970 г. Чудомировата награда се оказва запазена територия за мъже - досега само веднъж тя е била присъждана на жена - през 1981 г. на Здравка Евтимова. Десет години по-рано "Чудомир" се присъжда посмъртно на Димитър Чавдаров - Челкаш. Кръстьо Кръстев от екипа на в. "Стършел" е два пъти носител - през 1989 г. и 2005 г. Най-много статуетки на Чудомир притежава покойният вече "стършел" Йордан Попов. Приживе той 3 пъти е печелил конкурса за къс хумористичен разказ. Сред творците, получили наградата "Чудомир", са още Станислав Стратиев, Мирон Иванов, Христо Карастоянов, Владо Даверов, Йосиф Перец, Христо Бойчев, Деян Енев, а през последните 3 години носители са Иван Димитров, Деян Копчев, Никита Нанков.

От 2019 година наградата е плакет с шаржирания образ на Чудомир. Оригиналният плакет е изработен от Теню Пиндарев и се съхранява в Литературно-художествения музей "Чудомир", дарен от съпругата му Донка Пиндарева. По оригинала е изработено точно копие. Връчваната дотогава статуетка на Чудомир отива при победителя в театралния конкурс "Комедийният хит на сезона", уточни Добрина Матова.

Подобни статии

 • Мария Бакалова води майка си на Оскарите

  Мария Бакалова води майка си на Оскарите

  Румяна Бакалова – майката на първата българска актриса с номинация за „Оскар“, ще е сред специалните гости на най-бляскавата гала в света на седмото изкуство тази година. Това разкри самата екранна Тутар, като заяви категорично, че преживяването й няма да бъде пълноценно, ако до нея не бъде жената, която й е дала живот. „Трудно е, защото тя живее в България, но работим в посока осигуряване на визата. Имам нужда тя да бъде до мен, защото тя е моят идол Искам да съм силна и независима жена като нея“, категорична е Мария Бакалова пред сп. People.

  43
 • На 52 години от рак почина британската актриса Хелън Маккрори

  На 52 години от рак почина британската актриса Хелън Маккрори

  На 52 години от рак почина британската актриса Хелън Маккрори. За кончината й съобщи нейният съпруг Деймиън Люис. Той написа в Туитър: „Съкрушен съм от сърце да съобщя, че след героична битка с рака красивата и могъща жена Хелън Маккрори почина спокойно у дома, заобиколена от любовта на семейството и приятелите. Тя си отиде, както живееше. Безстрашно. Боже, обичаме я и знаем какъв късмет имаме да я имаме в живота си".

  292