Pfizer търси одобрение от ЕС за ваксина за деца от 5 до 11 г.

Фармацевтичните компании Pfizer и BioNTech обявиха, че са поискали ваксината им срещу коронавирус да бъде лицензирана за деца на възраст от 5 до 11 години в целия Европейски съюз. Ако бъде разрешено, това ще бъде първата възможност за по-малки деца в Европа да бъдат имунизирани срещу COVID-19, уточнява АП.

В изявление Pfizer и BioNTech заявиха, че са предоставили данни на Европейската агенция по лекарствата, включително резултати от късен етап от проучване, тестващо тяхната ваксина срещу COVID-19 при повече от 2200 деца на възраст от шест месеца до 11 години, използвайки по-ниска доза, отколкото тази, която обикновено се дава на възрастните.

Компаниите заявиха, че тези резултати показват "силен имунен отговор" при децата и че ваксината също е безопасна. Понастоящем няма ваксини срещу COVID-19, лицензирани за употреба при деца под 12 години в Европа или Северна Америка. Ваксините, направени от Pfizer-BioNTech и Moderna, са разрешени за деца над 12 години в ЕС.

По-рано този месец Pfizer и BioNTech поискаха от Американската администрация по храните и лекарствата да даде зелена светлина на ваксината им за деца на възраст от 5 до 11 години.

Резултатите от клиничните изпитвания показват, че ваксината срещу коронавирус на Pfizer и BioNTech е "безопасна, добре поносима" и предизвиква "здрав" имунен отговор при деца на възраст между 5 и 11 години, съобщиха от компаниите.

Ваксините на Pfizer и Moderna вече се прилагат на подрастващи над 12 години и пълнолетни в страни по целия свят. Въпреки че децата се смятат за по-малко изложени на риск от тежък коронавирус, има опасения, че силно заразният вариант Делта може да доведе до по-сериозни случаи.

Ваксинирането на деца също се разглежда като ключ към запазването на училищата отворени и като възможност за прекратяването на пандемията.

"Нетърпеливи сме да разширим защитата, която ваксината предоставя, към това по-младо население", каза изпълнителният директор на Pfizer Алберт Бурла, отбелязвайки, че "от юли случаите на COVID-19 в САЩ са се увеличили с около 240%".

Децата във възрастовата група от 5 до 11 години са получили двудозова ваксина от 10 микрограма в проучването в сравнение с 30 микрограма за по-възрастните възрастови групи, съобщават компаниите.

Инжекциите са направени в период от 21 дни. Дозата от 10 микрограма е "внимателно подбрана като предпочитана доза за безопасност, поносимост и имуногенност" за тази възрастова група, се казва в изявлението на компаниите.

Страничните ефекти са "като цяло сравними с тези, наблюдавани при участници на възраст от 16 до 25 години", гласи още изявлението.

Сред най-често съобщаваните странични ефекти в миналото са били болка и подуване на мястото на инжектиране, както и главоболие, втрисане и треска. Израел вече е дал специално разрешение за ваксиниране на деца на възраст 5 - 11 години, които са "изложени на значителен риск от сериозно заболяване или смърт" от коронавирус, използвайки препарата на Pfizer в по-ниската доза.

Pfizer също изпробва ваксината си върху бебета на възраст от шест месеца до две години и върху деца на възраст от две до пет години. Важните резултати от тези изпитания се очакват през четвъртото тримесечие на тази година, съобщават компаниите.

Подобни статии

 • СЗО заяви, че в 57 страни е съобщено наличието на варианта Омикрон

  СЗО заяви, че в 57 страни е съобщено наличието на варианта Омикрон

  Световната здравна организация (СЗО) заяви днес, че в 57 страни е съобщено наличието на варианта Омикрон, а заразяванията с коронавирус в южната част на Африка, включително Зимбабве, се увеличават. Според СЗО броят на хората, които се нуждаят от прием в болница, вероятно ще нарасне с разпространението на новия вариант на вируса, предаде Ройтерс.

  65
 • Ще има по-строги мерки, ако Омикрон плъзне и у нас

  Ще има по-строги мерки, ако Омикрон плъзне и у нас

  Обмислят се по-строги противоепидемични мерки в България, ако се окаже положителна пробата за COVID-19, за която има съмнение, че е от варианта Омикрон. Това съобщи служебният заместник-министър на здравеопазването Тома Томов.

  81
 • 2299 нови случаи на COVID-19, 27 694 направени тестове

  2299 нови случаи на COVID-19, 27 694 направени тестове

  2 299 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последното денонощие, от които 1 142 са установени с PCR, а 1 157 - с бързи антигенни тестове. 81,91 % от новите случаи, доказани за изминалите 24 часа, са на лица, които не са ваксинирани, показва Единният информационен портал - COVID-19. Направените пред изминалото денонощие тестове са общо 27 694. От тях PCR са 4 984, а антигенни – 22 710. Това сочат данните на Националната информационна система.

  76