Пияна комета лети към Земята

В топ 10 е на най-близко минаващите край нас

Снимка: NASATWONET Пияната комета е една от най-близко минаващите покрай Земята.

Кометата 46Р/Виртанен, доближила се до Земята на рекордно близките 11,4 милиона километра, съдържа ненормално високо ниво алкохол, съобщи Сайънс алърт. Яркозелената комета носи алкохол под формата на метанол и причината за огромното му количество все още се проучва от специалистите.

Кометата сравнително често навлиза във вътрешната Слънчева система - на 5,4 години. Предишната й поява е навръх Коледа през 2018 г., когато придоби популярност като най-ярката комета.

Преди три години можеше да бъде забелязана дори без необходимата техника, а с просто око. За първи път е наблюдавана през 40-те години на миналия век. Анализ на данни от обсерваторията "Кек" в Хавай разкри неочаквани данни за състава й. Астрономите от лабораторията по приложна физика на университета "Джонс Хопкинс" установиха, че тя е освобождавала необичайно много алкохол. Това ще им помогне да научат повече за разпределението на въглерода, водорода и кислорода в ранната Слънчева система, когато се е образувала кометата. Кометите често съдържат алкохол под формата на метанол, но не и колкото в 46Р/Виртанен. Учените са установили също, че освен слънчевата радиация и друг процес допринася за загряването на кометата и образуването на опашката от газ. Какъв е той, те също не знаят. Възможно е да е йонизиране на атомите от слънчевата светлина в комата близо до ядрото, което освобождава електрони с висока скорост. 

Кометата е съдържала също много вода, което подкрепя теорията, че далечни космически обекти са я донесли на Земята. 46Р/Виртанен е част от топ 10 на най-близко минаващите комети около Земята. Може да бъде видяна на изток-североизток, като бледо зелено петно с размерите на пълната Луна между Плеядите и Алдебаран от съзвездието Бик. 46Р/Виртанен е синкава и има малка тънка опашка. Около Слънцето обикаля за почти 5 и половина години. Предишното й най-близко преминаване покрай Земята беше през 2008 г. Преди време 46Р/Виртанен беше и цел на сондата "Розета", но заради технически проблеми беше изпуснат прозорецът за изстрелване и тя беше насочена към кометата 67P/Чурюмов-Герасименко, в която се разби през 2016 г.

Подобни статии