Пингвини и чинии хвърчат първоаприлски

Телевизорът в чорап за цветна картина, сутиени произвеждат ток

Статуята на Ленин в италианското градче Кавриаго днес е с маска, а през 1995 г. е плакала с истински сълзи.

За да имате късмет през цялата година, трябва да излъжете поне веднъж и вас да ви излъже някой до обед на днешния ден. Това е едно от суеверията у нас по повод международния празник на 1 април - Деня на шегата и лъжата, който не е официален, но е спечелил широка популярност и се празнува като ден, в който много хора се шегуват и разказват забавни небивалици на своите приятели, семейство, учители, съседи и колеги.

През годините сме ставали свидетели на най-разнообразни лъжи и шеги. Първата, предизвикала силен ефект, е пусната през 1957 г. в новинарското предаване на BBC "Панорама". То съобщава, че поради много меката зима и унищожаването на гъгрицата по спагетите швейцарски фермери се радват на реколта от спагети, растящи по дърветата. Хората, които се хващат, са учудващо много. Има и такива, които се обаждат в BBC, за да питат как да си отгледат и те спагетено дърво. Оттам им отговарят да сложат шепа спагети в консерва доматен сос и да стискат палци.

Хората в Швеция много искали цветна телевизия, тъй като през 1962 г. имали само черно-бяла. По случай първи април техническият експерт на шведската телевизия Киел Стенсон се появява на екрана и обявява, че с помощта на нова технология зрителите могат сами да превърнат телевизорите си от черно-бели в цветни. Всичко, което трябва да направят, е да опънат найлонов чорап върху телевизора си. Резултатът са множество скъсани чорапи и ядосани шведски домакини, оставени с по един чорап.

През 1982 г. британски вестник съобщава, че местен производител е продал 10 000 повредени сутиена, които произвеждат електрически искри. Вестникът предполага, че банелите (металните обръчи) на сутиените са били направени от мед, предназначена за направа на противопожарни аларми. И когато медта е близо до найлон или до телесна топлина, тя произвежда статично електричество, което пречи на предаванията на местните телевизии и радиа. Като прочита статията, главният инженер на "Бритиш Телеком" веднага заповядва на лаборантките си да разкрият какъв вид сутиен носят.

Балонът се надува

Свръхестествените теми също са любими сред първоаприлските шеги. През 1976 г. астрономът Патрик Мур съобщава по Радио BBC 2, че предстои уникално по рода си астрономическо събитие. Планетата Плутон щяла да мине зад Юпитер и така да намали гравитацията на Земята. Затова, казва Мур, ако скочите във въздуха в точния момент на планетарното пренареждане, ще усетите странно усещане, сякаш се носите в пространството, неподвластни на гравитацията. Стотици слушатели се пробват и съобщават на BBC, че са усетили плаващото чувство. Една жена дори споделя, че тя и още 11 приятели се навдигнали от столовете си и се понесли из стаята.

На 31 март 1989 г. хиляди шофьори, движещи се по магистралата край Лондон, виждат летяща чиния, която се приземява в полето. Полицията пристига на мястото на събитието и един смел полицай се приближава до летящата чиния, въоръжен с полицейската си палка. Внезапно някаква врата в чинията се отваря и през нея излиза фигура, облечена в сребристи дрехи. Полицаят побягва в обратната посока. Фигурата всъщност е милионерът сър Ричард Брансън, собственик на бранда Virgin. Летящата чиния е балон с горещ въздух, специално построен за магната. Идеята на Брансън била да се приземи на 1 април в Хайд парк в Лондон, но вятърът го отклонил от пътя му и той бил принуден да кацне на друго място, при това един ден по-рано.

Не само чинии, но и пингвини летят в новините през 2008 г. Тогава BBC съобщава, че екипи, които са снимали поредицата за естествена история Miracles of Evolution близо до Южния полюс, са уловили на камерите си пингвини в полет. Видеото става едно от най-гледаните в интернет. Водещият Тери Джоунс обяснява, че вместо да се купчат едни в други, за да се топлят в полярната зима, тези пингвини са предпочели да отлетят. Прелетели хиляди километри и се приземили в дъждовните гори на Южна Америка, където прекарали зимата, припичайки се на тропическото слънце.

Местим Айфеловата кула

През 1986 г. "Паризиен" шокира французите със съобщението, че е подписано споразумение за демонтирането на Айфеловата кула. Символът на Франция щял да бъде преместен на територията на Дисниленд, а на негово място щял да се появи модерен стадион, от който столицата се нуждаела, тъй като кандидатствала за домакин на летни олимпийски игри.

През 1995 г. пак в европейския Дисниленд ирландският вестник "Айриш Таймс" изпраща мумията на Ленин. Според изданието корпорацията "Дисни" преговаряла с руското правителство за покупка на балсамираното тяло на Владимир Илич, като единствено не била ясна съдбата на мавзолея.

Според "Айриш Таймс" руските либерали искали мавзолеят да остане празен като символ на "празнотата и безсмислието на комунизма", докато монархистите искали да го превърнат в мемориал на последния руски цар Николай ІІ.

През годините безброй икони и статуи на Дева Мария са ронили сълзи по чудотворен начин, но на 1 април 1995 година това прави статуята на Ленин в италианското градче Кавриаго. Разположено на 70 км северозападно от Болоня, в район, доминиран по традиция от левицата, Кавриаго се гордее със своята статуя на Ленин още от началото на 20-те години на миналия век. Огромната тълпа, събрала се пред статуята, вижда как по бронзовото лице на вожда на световния пролетариат се стичат сълзи с млечнобял цвят. Множеството остава на площада (който между другото се нарича Пиаца Ленин) в продължение на часове, преди да стане ясно, че това е първоаприлска пакост на местни шегаджии.

Изкъпването на белите лъвове

Съществуват различни версии за произхода на Деня на шегата.

Една от версиите за началото на традицията да се шегуваме е свързана с Франция по времето на Луи ХIV и смяната на Юлианския календар с Григорианския. Кралят издал закон, с който въвежда датата 1 април за начало на календарната година на мястото на 1 януари. Френските поданици се възпротивили на тази идея и в знак на протест на следващата година изпратили новогодишни картички на 1 април. Законът не влязъл в сила, но изпращането на картички се запомнило като шега, свързана с датата 1 април. През следващите години французите продължили да измислят различни шеги, които се правели в този ден. Табела от първоаприлска шега в обществена градина в Бостън предупреждава хората да не снимат тези скулптури. Друга история разказва, че празникът на хумора се е родил в Англия през 1860 г. Английски джентълмени били поканени на тържествена церемония по „изкъпването на белите лъвове", която трябвало да се проведе на 1 април. Англичаните не се усъмнили в странната церемония и завели и съпругите си на посоченото място. За тази шега се говорело дълго време след това, а 40 години по-късно 1 април бил наречен Денят на глупците. Съществуват твърдения, че корените на този празник могат да се търсят в римския фестивал в чест на Хилария, провеждан на 25 март.

Подобни статии