Пиронкова втора по сила в Дубай

Цветана ще играе на трети поред турнир от Шлема след 3-годишната пауза заради майчинството.

Цветана Пиронкова не само преодоля квалификациите за Откритото на Австралия по тенис, но е и втората най-убедителна участничка в тях.

33-годишната българка е загубила едва 16 гейма в трите си мача, и то при положение, че отстъпи един сет във II кръг.

Тогава Цвети удържа 6:1, 3:6, 6:1 над На-Ле Хан (Кор) и именно това оцени като най-трудния си двубой в Дубай, където заради пандемията се проведоха пресявките. „Това бе наистина много, много тежък мач за мен и съм щастлива, че се преборих”, призна пред сайта на WTA Пиронкова, а за решителната среща с Маргарита Гаспарян (Рус) тя каза: „С нея също беше сложно, ала пак успях да се справя. Има много аспекти в играта си, върху които трябва да работя и все пак това е само началото на сезона”.
По-малко геймове от Цвети в турнира е загубила само египтянката Маяр Шериф, която ще дебютира на Australian Open. За нашето момиче участието ще е под №13 в Мелбърн и 50-о за Големия шлем. „Установих, че откакто се върнах след майчинството, играя само в турнири от Шлема, вече три поред. Това ми дава допълнителна мотивация, защото обичам точно тази голяма сцена”, увери пловдивчанката, която вече си осигури скок със 7 места в ранглистата до №129.

Сред героините в Дубай беше и Франческа Джоунс, която също влезе в основната схема, въпреки че страда от Синдром на ектодермалната дисплазия. 20-годишната британка няма пет от пръстите на ръцете и краката. За разлика от съперничките си тя играе с различен хват на ракетата, която е умален модел, а движението й по корта също е затруднено.
"Аз играя същата игра, но картите ми са по-различни - обясни усмихната Франческа, която ще прогресира с цели 22 позиции до №219 в света. - Никой не ми вярваше, че изобщо мога да играя професионално тенис. А сега се готвя за едно велико, невероятно изживяване, което ще бъде участието ми в Мелбърн".

Подобни статии