Пишат забележка на ученик без маска

Изолаторите в школата най-малко 6 кв. м.

Photo: БГНЕС Маските за учениците в коридора, тоалетната и столовата ще са задължителни, а в класната стая ще са по избор

Учениците, които не носят маски в общите помещения, ще подлежат на забележка. Просветното министерство е категорично, че по коридорите, в тоалетните, лафките и столовите децата трябва да са със защитни предпазни средства.

Изключение ще се допуска за деца с астма. Това обяви пред bTV министърът на образованието Красимир Вълчев. „Учениците с асма могат да не носят маски в общите помещения, въпреки че те са задължителни извън класните стаи. За целта те трябва да имат удостоверение от личния лекар“, каза той и допълни, че препоръката е тези ученици да прекарват по-малко време в общите помещения. Когато някое дете не носи маска по други причини, най-напред ще му бъде направена забележка няколко пъти, ще бъде проведен разговор и с неговите родители. „Има разписани правила и санкции – от забележка до преместване в друго училище, но не смятам, че ще се стигне дотам”, каза Вълчев.

Просветният министър коментира и изолаторите в училищата, в които ще се отделят учениците със симптоми. Той заяви, че те трябва да бъдат поне 6 квадратни метра. „Целта е децата да бъдат отделени. Проблемът е, че не всички училища разполагат с такива помещения. Все още няма ясни критерии. Надявам се учителите и родителите също да ни помагат да изчистваме проблемите“, каза Вълчев.

Повечето школа възнамеряват да използват за изолатор лекарския кабинет. Други пък трансформират кабинетите на ресурсните учители или съблекалните. В столичното 119 СУ бе предвидена специална кабинка, която се дезинфекцира лесно и е извън сградата на училището. Това обаче не се хареса на част от родителите и директорът Диян Стаматов съобщи, че при съмнителните случаи ще бъде използван лекарският кабинет, а при наличие на повече ученици със симптоми ще се използват други вътрешни помещения, като за времето на изчакване на родител или настойник, с децата ще има придружител като медицинска сестра, учител, педагогически съветник, училищен психолог и т.н.

Министър Вълчев посочи още, че ведомството ще разшири банката с резервни учители при случай на зараза с коронавирус. За целта освен студенти и пенсионери ще се разчита дори на хора без педагогическо образование. „Децата не могат да останат още много месеци вкъщи, за съжаление ще има ситуации, при които цели паралелки, училища, общини или области ще учат в електронна среда“, каза Вълчев. По думите му това ще се случва при влошаване на епидемиологичната ситуация и достигане на праговите стойности, над които ще се преминава на дистанционно обучение. Те ще бъдат по-високи от тези, които имаме в момента, като предстои здравният министър да ги определи. По време на грипните епидемии отново ще се превключва на онлайн уроци. Според Вълчев това вероятно ще се случи през януари-февруари. За да могат всички да се включат в онлайн уроците, в началото на следващата година ще бъдат закупени 800 000 електронни устройства. Предвижда се да има и оборотни устройва в училища, които да бъдат раздавани на децата при необходимост.

Още по темата: Образование

Подобни статии