Писмо с марки на Фердинанд удари 4200 долара

Ценители наддават за медали и отличия от царско време

Писмото с марките на Фердинанд е изключително рядка находка

Писмо с марки с лика на Фердинанд I, цар на България в периода, в който е обявена Независимостта се продава за 4200 долара в международната онлайн платформа eBay. Върху плика с писмото има четири марки в различни цветове и цени, на които е ликът на Фердинанд I. В обявата е посочен като срок на доставка периодът между 6 октомври и 2 ноември.

Продавачът на находката не е посочил подробности в описанието на продукта, като единствено е записано, че цветовете на марките са бистри.

За Деня на Независимостта марките, медали и отличия са търсени от ценители на антични и ценни предмети, свързани с историята на България. Особено атрактивни са предметите, свързани с Фердинанд I, който е княз на България в периода от 1887 до 1908 г., когато е обявена Независимостта на България, а след това цар на България до абдикирането му през 1918 година. Той управлява в продължение на 31 години и по този начин се превръща в най-дълго управлявалият монарх в Третата българска държава. Фердинанд I е бил известен и като страстен ботаник, ентомолог и филателист.

Сред находките има много обяви за продажба на пощенски марки, медали, ордени и документи с подписа на Фердинанд. Рядък и изключително важен оригинален исторически кралски ръкопис в отлично състояние се продава в момента с 5% отстъпка за 617,45 долара. Този документ е истински и автентичен, е посочено в описанието. Това писмо, подписано с молив, е върху официална кралска бланка с релефна корона.

В платформата за търговия има десетки обяви за пощенски марки с лика на Фердинанд, като цените започват от 9 до 900 долара.

Сред предметите, които се предлагат, свързани с българския владетел, са още фотография, която е обявена за 500 долара. В описанието в обявата се твърди, че портретът е с подпис, но не е ясно дали това е оригинал или фотокопие. Размерът на портрета е 215 на 165 милиметра.

За 350 долара пък може да се сдобиете с орден. На него пише, че е предоставен като отличие за стрелба.

За продан е обявен и изключително рядък орден „Българско царство“ за граждански заслуги 3 клас. Той е оригинална лента с трикольор и калъф за 1500 долара.

Интересни находки от историята около Независимостта могат да се открият и в българските платформи за обяви. В една от тях се предлага медал във формата на кръст на цени от 40 до 175 лева. По-ниска е цената за предмети, които нямат кутия и лента. Интересът към тях е голям като средно подобни обяви имат над 270 преглеждания. Металът, от който е изработен, е бронз.

За 100 лева се продава същият медал, но с лента. В описанието пише, че възпоменателният кръст „За независимостта на България 1908 година“ е българско отличие, давано в Царство България по случай независимостта, който обикновено се разглежда като медал. Медалът е учреден през първата половина на 1909 г. и с него са наградени множество поборници от въстанията, както и офицери и подофицери. Също тага отличието получава цялото царско семейство, множество държавни и представители на интелигенцията. 175 лева пък e първоначалната цена на медал с лента и кутия, който е в отлично състояние.

Продават за 37 бона златна монета с лика на царя

Златна монета с номинал 100 лева от 1894 година с лика на Фердинанд I Български се продава за 37 000 лева в роден сайт за обяви. В описанието е написано, че пробата е 900, а състоянието на монетата е много добро. Ценната стотика тежи 32,20 грама и има по ръба “Боже пази България”. Обявата е от продавач в София, като снимките са на монетата на кантар, където заинтересованите могат да видят теглото й. За 37 лева пък се предлага друга монета от 10 стотинки от 1913 г. с цар Фердинанд I Български. Царски сребърен медал с корона се продава за 165 лева. В описанието пише, че само лентата е реплика. Банкнота с номинал 1000 лева от 1918 се продава за 41 лева. Продавачът уточнява, че е репродукция за допълване на колекция и не се отличава от оригинала. Изработена е от висококачествена хартия.

 

Подобни статии