Пламен Бобоков с ново обвинение - за нелегални артефакти

Днес Окръжна прокуратура – Русе предяви на Пламен Бобоков обвинение за противозаконно държане на археологически обекти, съобщиха от държавното обвинение. Това е третото обвинение срещу Бобоков. Той се разследва още за търговия с влияние и нерегламентирани отпадъци. 

 

По образувано досъдебно производство на спецпрокуратурата в дома на Бобоков в Русе е извършено претърсване и изземване, при което са намерени и иззети 50 археологически обекта – 48 върхове на стрели от желязо и 2 върха на копие от желязо. Материалите за тях са отделени и са изпратени по компетентност на Окръжната прокуратура.

На 9.11.2020 г. Бобоков е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 278, ал. 6 от НК от следовател от Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура – Русе. Взета му е мярка за неотклонение „Подписка“.

По досъдебното производство е изготвена съдебно-археологическа експертиза. От заключението й е видно, че иззетите предмети са движими културно археологически ценности.

На 10.11.2020 г. Бобоков е бил редовно призован да се яви на 23.11.2020 г. за предявяване на обвинение. По негова молба и тъй като защитникът му е бил поставен под карантина, предявяването е било отложено за 30.11.2020 г. 

Действията по разследването продължават под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура – Русе.

За престъплението, за което Пламен Бобоков е привлечен като обвиняем законът предвижда затвор до 6 години и глоба от 3000 до 15000 лева, като съдът може да наложи и конфискация до ½ от имуществото на виновния и лишаване от права. Според закона предметът на престъплението се отнема в полза на държавата.

Подобни статии