Плановете за добив на изкопаеми горива не отговарят на климатичните цели, сочи доклад

Светът трябва да съкрати повече от половината от производството си на въглища, петрол и газ през идното десетилетие, за да има възможност да не позволи глобалното затопляне да достигне опасни равнища. Това се посочва в осъществено с подкрепата на ООН проучване, публикувано и цитирано тази седмица от Асошиейтед прес.

Докладът на Програмата на ООН за околната среда установява, че въпреки амбициозните обещания на правителствата да съкратят емисиите парникови газове, те все още планират да извличат двойно повече изкопаеми горива през 2030 година, отколкото би било допустимо, за да се спазят целите, заложени в Парижкото споразумение за климата от 2015 година. Пактът предвижда увеличаването на температурите в света да се задържи под 1,5 градуса по Целзий (2,7 градуса по Фаренхайт).

Дори не толкова амбициозната цел глобалното затопляне да се ограничи до 2 градуса по Целзий (3,6 градуса по Фаренхайт) до края на века спрямо прединдустриалната епоха ще бъде надхвърлена, се посочва в доклада.

Експертите в областта на климата твърдят, че до 2050 г. светът трябва да спре да увеличава общото количество на парниковите газове в атмосферата и това може да стане единствено като се намали значително и възможно най-бързо изгарянето на изкопаеми горива.

Докладът, който бе публикуван дни преди срещата на върха на ООН за климата, започваща на 31 октомври в шотландския град Глазгоу, е установил, че по-голямата част от производителите на петрол и газ, както и някои от най-големите производители на въглища планират да увеличат добива си до 2030 година, а и след това.

Експертите на ООН са стигнали и до заключение, че групата на 20-те най-големи индустриализирани икономики и нововъзникващи пазари са инвестирали повече в проекти за изкопаеми горива, отколкото в зелена енергия от началото на 2020 година.

Несъответствието между климатичните цели и плановете за добив на изкопаеми горива, наречено "производствена пропаст", ще продължи да нараства поне до 2040 година, сочи проучването.

Поради това ще са необходими доста по твърди и крайни мерки, за да бъдат постигнати заложените в Парижкото споразумение цели за климата, отбелязва агенцията на ООН.

Все още има време да ограничим глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий, но този прозорец на възможността бързо се затваря, каза изпълнителният директор на агенцията г-жа Ингер Андерсен. Правителствата трябва да ангажират с преодоляването на това несъответствие на срещата на върха в Глазгоу, допълни тя.

Докладът, по който са работили над 40 изследователи, е разгледал ситуацията в 15-те основни страни производителки на изкопаеми горива.

Експертите са установили, че в САЩ правителството планира увеличаване на производството на петрол и газ съответно до 17 и 12 процента до 2030 година спрямо равнищата от 2019 година, като по-голямата част ще е за износ, отбелязва АП.

Предвижда се производството на въглища в САЩ да се понижи с 30 процента през идното десетилетие спрямо 2019-а.

Подобни статии