Плащаме за новите топломери на вноски

Вкарват цената на уредите в месечните ни сметки за следващите 10 години

Абонатите на парно в София ще могат да сменят топломерите си с уреди за дистанционно отчитане, които да купят на разсрочено изплащане на вноски. Това предлага изпълнителният директор на столичната „Топлофикация“ Александър Александров.

„Водя преговори за стоков кредит, така че 80-100 лева, колкото струват тези уреди, да бъдат разсрочени в рамките на 10 години“, обясни той пред комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране към Столичния общински съвет, която изслуша новите трима омбудсмани на парното. Идеята е абонатите да не дават накуп парите за новите устройства, а те да бъдат вкарани в месечните им сметки като малки суми, които няма да се усетят.

От 25 октомври всички новоинсталирани уреди на клиенти на топлофикационните дружества трябва да бъдат с дистанционно отчитане според европейска директива, транспонирана в българския Закон за енергийна ефективност. Никой обаче няма да иска насилствена смяна на уредите, като изтече срокът им на експлоатация, поясни Александров.

Той изтъкна, че за 30 000 клиенти на „Топлофикация“ като топлинен счетоводител смяната ще стане безболезнено – на изплащане с малки суми към сметките. Столичното парно ще препоръча и на другите топлинни счетоводители да предприемат същия подход. „Това да послужи за пример за другите топлинни счетоводители. Не искаме да тежим на бюджета на хората, разходът, който те трябва да направят, да е минимален“, посочи шефът на столичното парно.

Той призна, че действително сметките за парно и топла вода не са най-разбираемите. Причината е, че методиката не е ясна както при електроснабдяването. „Ние сме прост изпълнител на правилата, методиката е на КЕВР, оправда се Александров. Той обеща от днес „Топлофикация“ да започне да дистрибуираме фактури, които са доста по-разбираеми. Дружеството вече е показало тези фактури на няколко таргет групи, за да се увери, че те ги разбират. Според Александров с навлизане на дистанционното отчитане на уредите за дялово разпределение неяснотата на сметките щяла да изчезне, защото клиентите ще могат всеки месец да виждат колко топлинна енергия потребяват.

Подобни статии