Пленумът на БСП поощри Корнелия Нинова да бъдат поканени на разговори "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!"

Пленумът на БСП даде мандат на Корнелия Нинова за продължаване на преговорите с "Има такъв народ", както и да бъдат поканени на разговори "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!". Това стана ясно на брифинг в червената централа.

По време на заседанието беше решено експертни групи да започнат да работят с тези на другите партии. Стана ясно още и, че разговорите с парламентарните групи ще бъдат финализирани със споразумение за подкрепа. Това ще се случи обаче само след следващ пленум на Националния съвет, който да обсъди политиките и предложения състав на кабинет от ИТН. 

Решенията бяха взети единодушно със 120 гласа "за", 1 глас "против" и без въздържали се.

Корнелия Нинова обяви, че от партията ще подложат усилия за съставянето на редовен кабинет и работещ парламент, както и за "разграждане на досегашния модел на управление". Социалистите се обединиха около 5 приоритета - социална политика и качество на живот - борба с неравенствата и бедността, преизчиспяване на пенсиите, политика за младите хора и работещите, реформа в здравеопазването, образование, наука и култура, борба с корупцията и съдебна реформа, както и възстановяване на икономиката. 

От "БСП за България" се обявиха против налагането на либерален модел на управление на оттеглянето на държавата като основен регулатор и собственик и по-специално - против приватизацията на ББР и концесиониране на пътища. Нинова обяви, че от коалицията подкрепят членството на Република Северна Македония в ЕС, но не и за сметка на българския национален интерес и българската история. 

Лидерката на БСП Корнелия Нинова коментира и протестът пред червената централа, на който десетки поискаха оставката ѝ. По думите ѝ те показват вътрешната опозиция и не представляват никого, освен себе си, тъй като "са 60 човека, събрани от Кирил Добрев, Весела Лечева и Калоян Паргов, от общо 82 хиляди членове на БСП". Тя заяви, че за нея не е важно тяхното мнение, а мнението на онези 80%, които са гласували за нея. 

"Те винаги са били против мен. Те загубиха на пряк избор - най демократичното, честно и справдливо състезание. Щеше да е много мъжко да приемат загубата. Това, което направиха, е да изпратят послание за нестабилност на БСП", коментира Нинова, като заяви, че въпреки ниския резултат на последните извънредни парламентарни избори, значението на БСП е решаващо. 

"Дойдоха 60 човека, повикаха, послушаха музика и си отидоха", допълни Нинова и обяви, че до този момент не са ѝ искали оставката на заседанието на Националния съвет. 

Подобни статии