Плодовете на боговете

Смокините съдържат най-много захар – цели 55%, и са силен афродизиак

Дойде и сезонът на смокините, като вече заливат пазарите. Плодовете на боговете, така са известни те. Какво по-добро време да ги сложите на трапезата и да се порадвате на здравословните им свойства.

Те са едни от най-старите плодове, като техни фосили са открити и датирани от 9400-9200 пр.н.е. И до днес са запазили символиката си на изобилие и аристократичност.
Имат силно детоксикиращо действие и са богати на минерали, калий, манган, фосфор, желязо и калции, както и на витамини К, В1 и В6.
Можете ли да повярвате, че само три смокини ви дават 5,5 грама фибри – повече, отколкото 1 чаша овесени ядки или пълнозърнест хляб. С тях обаче трябва и да се внимава, защото са идеален заместител на захарта – те са най-сладкият плод с 55% натурална захар, именно затова не трябва да се ядат по много, за да не променят тънката ви талия. Пък и ситните семчици, които с малки количества действат очистващо, може да ви направят проблеми със стомаха.
Да не забравяме и още едно много важно тяхно свойство – те са един от най-силните афродизиаци. Така че гответе и правете любов с нашите предложения за вкусно приложение на смокините.


В салата с козе сирене и медено-маков дресинг

Продукти:
150-200 г спанак
4 смокини
100 г козе сирене
2 с.л. кедрови ядки

За дресинга:
1 с.л. балсамов оцет
1 с.л. зехтин 1
ч.л. мед
1 ч.л. маково семе

Приготвяне:
Измийте, подсушете и накъсайте спанака в купа. Пригответе дресинга като смесите всички продукти. Добавете дресинга към спанака и разбъркайте добре. Разпределете спанака в 2 чинии. Добавете във всяка по 2 нарязани смокини, 1 парче козе сирене и 1 с.л. кедрови ядки.


На пица с прошуто

Продукти:
500 г брашно
250 мл вода
25 мл зехтин
½ пакетче суха мая
1 ч.л. захар
10 г сол
400 г моцарела
100 г пармезан
300 г прошуто
200 г смокини
3 с.л. зехтин
1 връзка рукола

Приготвяне:
Маята се разтваря в малко от водата, заедно със захарта и солта. Налива се в предварително пресятото брашно и се добавя останалата вода и зехтинът. Замесва се меко тесто. Прехвърля се в купа, покрива се с фолио, за да не хваща кора и се оставя да втасва на топло, докато удвои обема си.
Фурната се загрява на 250 градуса с вентилатор и в нея се слага тава, за да се сгорещи. Тестото се разточва с големината на тавата, прехвърля се в нагорещения съд, предварително намазнен. Полива се със зехтина, поръсва се с настърганата моцарела и отгоре се подреждат смокините, нарязани на шайби. Пече се за около 10 минути, до зачервяване и се гарнира с прошуто, пармезан, нарязан на ленти, и рукола.


Карамелизирани върху шоколадова пита

Продукти:
125 г масло
100 г фина кафява захар
2 жълтъка
200 г бяло брашно
50 г пълнозърнесто брашно
1 супена лъжица заквасена сметана
щипка сол
400 г сметана
200 г млечен шоколад
250 г черен шоколад с високо съдържание на какао
1 супена лъжица мед
100 г масло
щипка сол
7-10 пресни смокини
2-3 супени лъжици кафява захар

Приготвяне:
За да направите блата на пая, разбийте с миксер кафявата захар с мекото маслото. Добавяйки останалите съставки, замесете меко тесто. Оставете го в хладилник за 1 час, след което го разтеглете във форма за тарт или друга форма. Поставете тестото да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса около 15 минути, или докато се зачерви. Извадете го от фурната и охладете.
Докато се пече тестото, пригответе шоколадовия крем, като загреете сметаната с меда до кипване, след това дръпнете от огъня. Добавете шоколада и маслото и бъркайте, докато се разтопят. След като кремът се поохлади, излейте го върху тестото.
Докато се охлажда кремът, карамелизирайте смокините. Нарежете ги на парчета по желание, оваляйте ги в кафява захар и ги сложете в тиган да се карамелизира захарта. Охладете ги и ги подредете върху шоколадовия крем. Оставете питата да изстине няколко часа, преди да поднесете.

С козе сирене и мед

Разрежете всяка смокиня на кръст, така че да се отвори като цвете. Във вътрешността поставете малко количество меко козе сирене и 4-5 капки мед. Ако смокините са малки, срежете ги наполовина и поставете сиренето като шапчица.

Печени смокини с орехи

Отново разрежете смокинята на кръст. Напълнете със счукани орехови ядки, посипете малко канела и завършете с щипка кафява захар. Печете на 200 градуса за 15 минути и сервирайте с цедено кисело мляко. Малките смокини може да подредите с разрязаната половина нагоре, като покриете цяла тавичка и посипете орехите отгоре.

 

Подобни статии

  • Родопски клин с ориз и сирене

    Родопски клин с ориз и сирене

    Събота. Колебаете се между мекици и панирани филийки за семейството. Предлагаме ви нещо по-нетрадиционно. Ако не сте пробвали роподския клин, точно сега е времето да се опитате да го направите. Приготвянето на тази баница с ориз и сирене отнема по-малко от час, а пробвате ли я, със сигурност ще стане неизменна част от домашната ви трапеза. Върви за делник и празник. Предлагаме ви рецепта, която да следвате.

    83
  • Кралицата на домашния дюнер Лидия Петкова влезе в MasterChef

    Кралицата на домашния дюнер Лидия Петкова влезе в MasterChef

    Кралицата на домашния дюнер влезе в новия сезон на MasterChef след оспорвана битка. Преди да спечели място в шоуто, бесарабската българка Лидия Петкова се прочу в социалните мрежи със своя версия на пикантния арабски сандвич.

    338