Пловдив отпусна 55 000 лева на Ники Илиев да снима продължение на "Завръщане"

Фондация „Пловдив 2019“ ще финансира продължението на българския филм „Завръщане“ с 55 хиляди лева. Режисираното от Ники Илиев заглавие е кандидатствало по поканата „Наследство II”. Той и Башар Рахал, които отново са и продуценти на проекта, са поискали финансиране в размер на 80 хил. лв., но одобрената сума се равнява на 68,75 на сто от него. Това показват данните, изнесени от фондацията.

Според тях, създателите на новия филм са кандидатствали за едва 17,28% от парите, които реално биха били необходими за реализирането на проекта. Иначе казано – общо над 460 хил. лв. ще са нужни за заснемането на продължението.

„След като разгледахме много локации, решихме, че основното място за заснемането на „Завръщане 2“ си остава Пловдив. Искаме да пренесем една част от снимките и на морето, затова сме си избрали красиви места от южното черноморие с локации в Поморие и Приморско“, съобщиха в социалните мрежи Илиев и Рахал.

Те обясниха, че подготвката за снимките ще стартира още през следващия месец. Пред „Пловдив 2019“ пък продуцентите дават заявка, че „Завръщане 2“ ще се справи дори по-добре от своя предшественик в кината. Първият филм от поредицата направи премиерата си през 2019 г., а през януари на 2020-а получи титлата „най-гледания филм на годината“. Още тогава лентата беше спечелила 800 000 лв. от продажбата на билети за прожекции. По данни на Националния филмов център от месец април 2021 г., в „коронната“ година, когато кината често се оказваха със затворени врати, „Завръщане“ е спечелил още малко над 32 000 лв.

Сценарият на продължението вече е готов. Също като първата част, той не е претенциозен и ще проследи отново четиримата приятели, събрали се в Пловдив след 2 десетилетия на раздяла. И този път в центъра на събитията ще се окажат братовчедите Алекс (Илиев) и Бранко (Рахал). Този път те ще трябва да тестват новооткритото си приятелство. Алекс и компания ще трябва да решат дали да помогнат на Бранко, който ще се окаже изпаднал в трудна ситуация. „

Конфликтът между приятелите ще нарастне, прекаран през любовните отношение на героите, ревност, страст и най-вече хумор“, обещават още продуцентите. Истинско изпитание пред отношенията между братовчедите ще бъде бившата съпруга на Бранко, изиграна в първия филм от Йоанна Темелкова. Звездата от шумно рекламирания сериал „Братя“ присъства на репетициите за „Завръщане 2“, като се очаква да има по-голяма роля в продължението.

Проблемът, който ще бъде разгледан в новия филм на Ники Илиев, не е особено нов, нито оригинален - за социалните мрежи и влиянието им върху младежите. Какво е приятелството за възрастните и какво – за подрастващите, които събират харесвания не на живо, а онлайн – това ще е един от сюжетните завои на „Завръщане 2“, а главен герой в тях вероятно ще се окаже Клои Рахал, която е дъщеря на Башар Рахал и във филмовата поредица. „Прекрасното операторско майсторство, ще улови отново важни за Пловдив лендмарк и забележителности, както и щастлив финал на филма“, добавят още продуцентите.

В категорията си „Фестивали и големи събития“ при кандидатстването за финансиране от „Пловдив 2019“, „Завръщане 2“ е един от общо 14-те проекта, които са получили подкрепа. Сред тях са разпределени общо 883 797 лв., гласи съобщението, публикувано на сайта на фондацията.

Подобни статии