По данни на НОИ: Един от 10 се пенсионира с първа категория труд

Още 23 337 души с пари за старини през първите 6 месеца на годината

Към края на юни общо 16 767 души у нас, или едва 1,1% взимат пенсия за първа категория труд, а 38 765 човека, или 2,5% от всички - за втора категория. Това става ясно от статистическите данни на Националния осигурителен институт (НОИ).

Все по-малко българи успяват да се пенсионират с първа или втора категория труд и съответно успяват да вземат заради това по-висока пенсия. За първите шест месеца на тази година с най-високата категория са успели да се пенсионирате едва 12 души, а с втора - 35 човека, сочат още данните на НОИ.

Работещите при първа и втора категория труд  могат да се пенсионират по-рано от другите. За тази година условията са за жените трябва да имат 10 години стаж първа категория труд и сбор от осигурителен стаж и възраст общо 94 точки, а за втора категория труд - 15 години стаж и 94 точки. Те трябва да са навършили 49 г. и 8 месеца за първа категория и 54 г. и 8 месеца за втора категория.

При мъжете - задължителният стаж за първа категория е 10 години и 100 точки, а за втора - 15 години  и 100 точки. Възрастта за пенсиониране за тази година е 52 г. и 8 месеца за първа категория труд и 58 г. и 8 месеца за втора.  От общо 23 337 нови пенсионери за полугодието - 12 639 души са в най-масовата трета категория труд.  Основната част от пенсионерите попадат в трета категория - близо 761 000 човека, или имат смесен стаж - 726 500 души, показват още данните на НОИ. При осигурителен стаж от различни категории труд трудовият стаж от първа и втора категория се превръща в осигурителен стаж от трета категория по реда на чл. 104, ал. 2-8 от КСО.

При пенсиониране за осигурителен стаж и възраст осигурителният стаж се превръща, като три години осигурителен стаж от първа категория или четири години от втора категория се зачитат за пет години стаж от трета категория. В коя категория труд попада професията, която работим, се определя от Наредбата за категоризиране на труда при пенсиониране (НКТП). Работодателят обаче е задължен при изготвяне на документи за осигурителен стаж да впише съответната точка от НКТП, по която предлага да се зачете стажът ни, като представи и документи за това.

Конкретната преценка обаче се извършва от съответното териториално поделение на НОИ въз основа на документите, които представим. Всички, които работят при условията на първа и втора категория труд, задължително се осигуряват в професионален пенсионен фонд за ранно пенсиониране.

 

Подобни статии

 • Над 250 000 нови безработни насред пандемията

  Над 250 000 нови безработни насред пандемията

  Новорегистрираните безработни в цялата страна за периода от края на декември 2020-а година до 21-и ноември надхвърлиха 250 000 души. За същия период започналите работа чрез бюрата по труда са малко над 206 000 души. Това показват най-новите данни от специализираното наблюдение на НСИ и Агенцията по заетостта заради пандемията COVID - 19.

  67
 • Вижте с колко се увеличават пенсиите от Нова година

  Вижте с колко се увеличават пенсиите от Нова година

  От 25 декември 2021 година влизат в сила важни промени в пенсионното законодателство, които ще повлияят върху размера на пенсиите. Очаква се средният размер на пенсията да достигне 573 лева през януари 2022 г., показват изчисленията на експертите на Националния осигурителен институт, направени по запитване на БТА.

  99
 • КНСБ: Постигнатото до момента по директивата за минималната заплата е позитивно

  КНСБ: Постигнатото до момента по директивата за минималната заплата е позитивно

  Към настоящия момент КНСБ оценява като позитивно това, което се е постигнало по Директивата за справедливи и адекватни минимални работни заплати, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров на онлайн пресконференция, посветена на директивата.

  121