По данни на здравното министерство: 57 деца с COVID в болница

Епидемиологът д-р Бацелова: Очаквам бум след старта на учебната година

Снимка: ЕПА/БГНЕС Текст под снимка: За разлика от България, тестването на децата в Израел преди началото на учебната година е задължително

57 деца с коронавирус са хоспитализирани в болниците, съобщиха от здравното министерство. 1653 подрастващи пък са поставени под домашна изолация с COVID-19, сочат данните към отминалата седмица. Общо потвърдените случаи на вируса сред децата от началото на пандемията са 19 306.

Бум на разпространението на COVID-19 и много болни деца след старта на учебната година очаква епидемиологът д-р Христиана Бацелова. Причината - ниският обхват на ваксинацията в страната и минималният брой ваксинирани ученици. Присъственото начало на учебната година неизбежно ще доведе до бум на разпространението на коронавируса у нас и до голям брой деца, които се нуждаят от болнична или интензивна грижа, алaрмира специалистът пред телевизия Европа.

Едва 7500 деца на възраст от 12 до 18 години у нас са ваксинирани, сочат пък данните на  Изпълнителната агенция по лекарствата. Около 20% е общото имунизационно покритие за страната. По думите на д-р Бацелова няма никаква причина за притеснение както от родителите, така и от лекарите във връзка с имунизацията в тази възрастова група. Тя е категорична и че маските в училище могат да помогнат срещу разпространението на заразата.

9 деца са починали от коронавирус през отминалата година, сочат данните на Националния статистически институт. Жертвите са на възраст от 10 до 19 години. За сравнение през 2019 година нито едно дете не е загубило живота си заради инфекциозно заболяване.

19 469 души загубиха битката с коронавируса от началото на пандемията. Нови десет случая са регистрирани през последното денонощие. 909 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последните 24 часа. С PCR са установени 443 от тях, с бързи антигенни тестове – 466,  сочат данните в Националната информационна система. Общо 4572 са пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ у нас. 380 от тях се намират в интензивни отделения или клиники.

Подобни статии